Депутатите обсъдиха създаването на самостоятелен бюджет за парламента

477
Депутатите обсъдиха създаването на самостоятелен бюджет за парламента

Народното събрание да има самостоятелен бюджет, който да се съставя от председателя му и да се приема заедно със Закона за държавния бюджет, предвиждат промените в Закона за устройството на държавния бюджет, които депутатите обсъдиха на първо четене. Вносители са Петър Димитров и Надя Антонова от левицата и Алиосман Имамов от ДПС.

Надя Антонова посочи, че измененията целят не някаква привилегия, а изравняване на статута на бюджета на парламента с този на другата независима власт - съдебната власт. Според нея така ще се засили ролята на парламента, защото процедурата по изготвянето на бюджета на законодателната власт ще се развива в парламента, а не извън него.

Алиосман Имамов от ДПС каза, че Народното събрание трябва да има самостоятелен бюджет като другите независими власти. Той допълни, че има промяна в Конституцията, която задължава да бъдат направени съответните законови и подзаконови промени и освен това другите независими власти също имат самостоятелен бюджет.

Според Иван Костов (ДСБ) предложените промени изключват Народното събрание от системата на контрол на създаване и отчитане на бюджета. "Как Министерският съвет ще контролира законодателната власт да не си купува мерцедеси", попита той. Костов посочи, че този бюджет създава нова излишна администрация, дублираща тази която действа в Министерството на финансите. По думите му това, което се предлага, е неуместно преди местните избори.

Мартин Димитров от СДС посочи, че особено обезпокоителен е текстът от законопроекта, който предвижда при неотложни и непредвидени разходи председателят на Народното събрание да може да одобри допълнителни бюджетни кредити по бюджета. По думите му безпокойство буди и друг текст относно резерва на Народното събрание, който да се използва по решение на председателя на парламента. Според Димитров така се изкривява нормалната бюджетна практика и се дават извънредно големи правомощия на председателя на Народното събрание. Според него по този начин се нарушава разделението на властите и затова СДС ще предложи отпадането на двата текста.

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев посочи, че промените трябва да бъдат подкрепени като философия на първо четене. Той каза, че редица от въпросите са изчистени и нищо повече не се дава на председателя на Народното събрание от това, което се дава на другите самостоятелни бюджета.

Председателят на парламента Георги Пирински призова депутатите да не предрешават становището по законопроекта преди да се запознаят с текстовете, които се разработват в консултации с Министерството на финансите и ще бъдат представени на второ четене. По думите му по този въпрос трябва да се подхожда не потребителски и не политизирано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg