Димитров: Държавата - на първите места в списъка на кредиторите на "Кремиковци"

779
Димитров: Държавата - на първите места в списъка на кредиторите на

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи пред журналисти след края на церемонията по подписването на меморандума за разбирателство с "Фьост Алпине" в МС, че министерството е предявило акта за държавните вземания в "Кремиковци" и ще очаква да присъства в списъка на кредиторите на едно от първите места. Министърът допълни, че сега върви регистрацията на кредиторите, след което ще има подреждане по класове.

Във връзка с комплексното разрешително, което комбинатът трябва да получи през октомври, министърът отбеляза, че са необходими спешни инвестиции в дружеството и отбеляза, че всички добронамерени изказвания за далечното бъдеще не вършат работа.
По думите на министъра инвестициите могат да бъдат направени от този, който е наел в момента комбината, ако има сериозен интерес.

В петък министерството внесе в Агенцията за държавни вземания акта за предявяване на размера на държавната помощ, предоставена на "Кремиковци" преди приватизацията, и размерът на помощта е 698 956 486 лева. Актът е връчен и на временния синдик на комбината.

Състав на Софийския градски съд постанови в началото на август решение, с което беше обявена неплатежоспособността на "Кремиковци". Началната дата на неплатежоспособността на дружеството е 31 декември 2005 г.

Размерът на осчетоводените задължения на комбината към края на 2007 г. е 1 629 709 000 лева. Съдът назначи за временен синдик на дружеството Ана Миленкова и свиква първото събрание на кредиторите на комбината на 26 септември 2008 г.

Източник:БТА, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...