До края на месеца докладът на ЕК за България ще бъде готов на експертно равнище

468
До края на месеца докладът на ЕК за България ще бъде готов на експертно равнище

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин съобщи пред журналисти, че до края на месеца докладът за България ще бъде готов на експертно равнище, след което ще започне да се пише общият доклад за страната и на 23 юли се очаква да той да бъде окончателно приет от ЕК.

Във връзка с информацията за поредното спиране на финансиране по европейски проекти за България, Калфин каза, че в случая има по-големи изисквания към контрола на средствата, които се отпускат. Той посочи, че в тази връзка ще бъдат предприети мерки. По думите на вицепремиера това е нормален процес на пригаждане към правилата на Брюксел. По този път са преминавали всички нови членки на ЕС, важното е да се вземат мерки, за да има резултат, допълни Калфин.

Той посочи, че няма нищо общо между спрените средства и очаквания доклад за България, защото той се пише по друга процедура и по други теми.

Вчера стана ясно, че - Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия спря още две мерки по програма САПАРД : "Развитие и диверсификация на икономическата дейност в селското стопанство" и "Инвестиции в земеделските стопанства".

Вицепремиерът Калфин се включи в инициативата "Улици за хората", за да насърчи използването на велосипеди, вместо да се замърсява въздухът с моторни превозни средства. Той съобщи, че министерството е първото ведомство, което разполага със служебни велосипеди. Министерството има пет сребристи велосипеда с надпис МВнР.

В колоездаческия сбор пред стадион "Васил Левски"се включи и посланикът на Белгия Филип Беке . Той посочи, че използването на велосипеди е добре не само за трафика, но и за околната среда. Дипломатът каза, че мечтата му е в София да има места за наемане на велосипеди и да може да се кара по специална лента.

Общинският съветник Мартин Заимов, заяви, че в момента в който има повече власт в общината, ще поеме ангажимент до една година велосипедите да имат предимство пред колите. Тенисистката Магдалена Малеева, която също се включи в инициативата, каза, че София става все по-ужасен град, защото липсват велосипедни алеи и изрази надежда политиците да съдействат за решаването на този въпрос.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg