Два завода в Търговище затварят врати

2219
Два завода в Търговище затварят врати

Два от най-големите структороопределящи икономиката на Търговище заводи спират своята дейност.

Първият от тях - „ЛВК Винпром", затвори врати заради прекратен лиценз. Разрешителното им бе отнето за установени системни нарушения, информира Ана Соларова от пресцентъра на Агенция Митници.

Лицензът на винпрома е отнет на 3 юли поради системни акцизни нарушения и в момента се установяват наличните количества. След отстраняване на пропуските и ако всичко е наред, лицензът може да бъде възстановен, обясни Соларова.

Така без работа остават 300 души, повечето от които тесни специалисти във винопроизводството, съобщи Дарик радио.

През есента друг завод емблема за Търговище също спира производството - заводът за безалкохолни напитки от марките на Кока-кола. Информацията бе потвърдена от ръководството на компанията.

От там обясняват, че консолидират производствената си инфраструктура, за да подобрят ефективността и оптимизират разходите, като се прехвърля производствен обем от производствения си център в Търговище към този в Костинброд.

Компанията ще предложи 30 постоянни и повече от 32 сезонни работни места в Костинброд и други локации на компанията. Служителите, на които трудовото правоотношение ще бъде прекратено, ще получат по-високо обезщетение от предвиденото в закона.

Планът за преструктуриране на производствената инфраструктура е резултат от намаляващата покупателна способност и общия спад на пазара на безалкохолни напитки в България през последните три години.

Това доведе до решението да се разгледат всички възможности за подобряване на ефективността, пише в официалния отговор на компанията.

Така общо 600 души в града отиват в бюрото по труда. В Търговище остават още два големи завода - за акумулатори и плоско стъкло, от които ще се очаква да поддържат икономиката на града.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg