ЕК очаква над 3% ръст на икономиката ни за 2016 г.

1404
ЕК очаква над 3% ръст на икономиката ни за 2016 г.

В есенната си прогноза Европейската комисия повиши очакванията си за растежа на българската икономика до 3.1% през 2016 г. и 2.9% през 2017 г., при очакван ръст съответно от 2% и 2.4% в своята пролетна прогноза. Комисията очаква и по-нисък бюджетен дефицит за двете години спрямо пролетната си прогноза.

Според есенната прогнозата на ЕК се очаква стабилен растеж на частното потребление през 2016 г., докато инвестициите в икономиката ще се свият, в резултат на планирания спад при публичните инвестиции, поради необходимото техническо време за стартиране на проекти по новия програмен период на оперативните програми 2014–2020 г.

Реализацията на тези проекти се очаква да започне през 2017 г. и това ще доведе до повишаване на инвестиционната активност в страната. Същевременно нетният износ ще има положителен принос към растежа на БВП и през двете прогнозни години, но ще бъде по-нисък през 2017 г. поради забавяне в нарастването на износа и по-изразено увеличение на вноса.

От Комисията изтъкват, че рисковете пред перспективите за растежа са балансирани. Риск в положителна посока е по-високо частно потребление. Геополитическата несигурност и слабото търсене на внос от страна на основните търговски партньори могат да бъдат риск за забавяне на износа и растежа на БВП, предвид високата степен на отвореност на икономиката.

ЕК отчита доброто представяне на износа през 2016 г., подкрепено от стабилно търсене от страна на търговските партньори от ЕС и силния туристически сезон. Съответно, прогнозата за текущата сметка е за излишък в размер на 2% от БВП през 2016 г. През следващите две години, в резултат от по-висок внос, движен от силно вътрешно търсене и покачване на цените на енергийните стоки, се очаква постепенно понижаване на салдото, съответно, до 1% и 0.6 % от БВП.

Прогнозира се инфлацията да бъде отрицателна от 0.9 % средно за 2016 г., а през 2017 г. ЕК предвижда край на дефлацията в България. Общият ХИПЦ в страната през следващата година се очаква да отчете повишение от 1% със засилването на вътрешното търсене и възстановяването на енергийните цени.

Очакванията на ЕК са положителните тенденции на пазара на труда да продължат, като растежът на заетостта е завишен в сравнение с пролетната прогноза до 0.8 % за 2016 и 2017 г., и 0.7% – за 2018 г. Това, заедно с очакваното намаление на работната сила, ще допринесе за постепенно понижение на безработицата до 7.1% през 2017 г. и 6.3% през 2018 г.

Очаква се правителственият дълг да намалее до 26.3% през 2017 г. и 25.9% от БВП през 2018 г., като резултат от ниските първични бюджетни дефицити и подобряване в условията за финансиране на дълга.   

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...