Емел Етем: Най-важното е да предотвратим наводнения при пролетното снеготопене

875
Емел Етем: Най-важното е да предотвратим наводнения при пролетното снеготопене

"Най-важното на този етап е да предотвратим наводнения при пролетното снеготопене, да се впрегнат усилията на институциите, за да могат да се посрещнат високите води”, това каза вицепремиерът Емел Етем пред журналисти в парламента. Тя уточни, че е необходимо правителството да отдели необходимия ресурс и да обезпечи общините, за да започнат с почистването на речните корита, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Етем допълни, че е внесла предложението си в Министерския съвет и очаква решението му. Изпратени са указания до всички области и общини за предприемане на необходимите мерки за посрещане на пролетното пълноводие. Те са рутинни и би трябвало да са залегнали в плановете на общините за възстановителните дейности. Във връзка с подготовка за реагиране при пролетните високи води и преодоляване на опасността от наводнения, преди една седмица в МДПБА е проведено заседание с всички регионални директори.

Министър Етем отбеляза, че критичните зони са определени още миналата есен и ресурсът, необходим на общините, за да могат да направят прочистването на реките, е в рамките на 19-20 милиона лева. Необходими са около 12-14 милиона лева за "Напоителни системи", за да подготвят съоръженията и дигите.

По време на парламентарния контрол министър Емел Етем заяви, че няма установени сигнали за нарушения и корупция в Държавния резерв, които да са накърнили държавния интерес или бюджета. В работата на агенцията се води политика на прозрачност и няма сигнали към компетентните органи, допълни още Етем.

На въпрос за проверката в складовете на "Кремиковци" и за липси на съхранявани материали на Държавния резерв, вицепремиерът Емел Етем отговори, че очаква следващата седмица вече да има резултати. Тя отбеляза, че е необходимо да свърши проверката, ако се установят липси, тогава да се предприемат стъпки по търсене на законовите права в съда. Уточни, че ако се констатира нарушение, първо се дава срок да се възстановят липсите или да се обезпечат финансово, едва след това се преминава към съдебна процедура за търсена отговорност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg