Енергийните предприятия влизат в търговията с вредни емисии

632
Енергийните предприятия влизат в търговията с вредни емисии

Предприятията от енергетиката първи ще могат да се включат в търговията с емисии въглероден двуокис. За да не блокира системата, е изготвен график за включване на предприятията от всички сектори в международната търговия с квоти парникови газове, съобщи зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. След като предприятията платят задължителните такси и получат свидетелство, могат да търсят посредници за продажбата на излишните квоти.

За 2009 година всички предприятия, които са получили квоти, могат да продадат около 6 млн. тона въглероден двуокис. Цената в момента е между 10 и 14 евро на тон. Очаква се бизнесът да спечели около 70 млн. лв. от търговията, добави зам.-министър Евдокия Манева.

До края на 2012 година предприятията могат да прехвърлят квоти. След тази година няма да има безплатно разпределение на квоти парникови газове и те ще се търгуват изцяло от предприятието.

Някои отрасли обаче ще бъдат засегнати, ако се въведе изцяло продажбата на квоти. Те са производството на цимент, вар и керамика. Затова за тях през 2013 година 70% от необходимите им квоти за емисии въглероден двуокис ще бъдат безплатни, като този процент ще намалява постепенно.

"Това е все пак един реверанс към отрасли, за които все още няма достатъчно ефективни технологии, които биха могли да намалят емисиите на въглероден диоксид", посочи Манева.

Същото може да се приложи и за енергетиката. До септември 2011 година България трябва да представи искането в ЕК заедно с национален план за инвестиции за модернизация на енергийния сектор. Екоминистерството ще ускори и другата търговия - на емисиите въглероден двуокис, с които разполага държавата.

Средствата няма да постъпват пряко в бюджета, а ще се използват за финансиране на проекти за намаляване на замърсяването.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg