Европарламентът призова за по-задълбочено сътрудничество в Черноморския регион

367
Европарламентът призова за по-задълбочено сътрудничество в Черноморския регион

Европейският парламент прие с 581 гласа "за", 19 "против" и 17 "въздържали се" доклад за черноморската регионална политика, който изтъква водещата роля на България, Румъния и Гърция като държави-членки на ЕС в региона за насърчаване на задълбочено сътрудничество. Докладът подчертава, че новият подход в черноморската регионална политика не трябва да бъде ограничен до икономическото сътрудничество. От съществено значение е създаване на зона с устойчива демокрация, където се спазват човешките права и върховенството на закона.

Парламентът подчертава, че Черноморският регион се нуждае от по-последователен, устойчив и стратегически подход, "който да доведе до създаване на черноморска политика в съчетание с политиката на Северното измерение и евро-средиземноморското партньорство".

Румъния, България и Гърция, в качеството си на държави членки на ЕС от Черноморския регион трябва да имат водеща роля за подобряването на регионалното сътрудничество, се казва в доклада. Изтъква се специалната роля на тези държави-членки за трансфера на знания и ноу-хау посредством програмите „Twinning”, „TAIEX” и „Sigma”.

Депутатите одобряват удвояването на предоставените финансови средства по Инструмента за европейско добросъседство и партньорство за финансиране на трансгранични проекти и изброява областите, в които сътрудничеството е необходимо. Например, ролята на ЕС за преодоляване на неразрешените конфликти и създаването на нова инфраструктура и надеждни транспортни коридори, които ще диверсифицират както доставчиците, така и маршрутите, като енергийния коридор през Каспийско и Черно море, газопровода „Набуко“, нефтопровода „Констанца-Триест“ и нефтопровода АМБО, както и други планирани проекти за пренос на газ и нефт през Черно море, а също и проектите ИНОГЕЙТ и ТРАСЕКА, свързващи регионите на Черно море и Каспийско море.

Докладът призовава за развитие на българските пристанища Бургас и Варна, както и на румънските Констанца и Мангалия с цел по-добър достъп на ЕС до Черно море. Същото се отнася и до пристанищата, намиращи се в устието на река Дунав.

Депутатите приеха изменение към доклада относно високите разходи за визи, прилагани за някои съседни държави вследствие на разширяването на Шенгенското пространство на 21 декември 2007 г.: "Парламентът настоятелно призова "Съвета и Комисията да преразгледат таксите за издаване на визи и да ги намалят до приемливо равнище за обикновените граждани от страните, участващи в политиката на добросъседство на ЕС или в стратегическо партньорство с ЕС".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg