Фереро-Валднер: България има специална роля в европейската политика

721
Фереро-Валднер: България има специална роля в европейската политика

България има специална роля в европейската политика за добросъседство и по-конкретно в инициативи на ЕС като „Черноморската синергия” и по отношение на диалога със страните от Западните Балкани, Русия, Турция, Украйна и Грузия.

Това заяви пред премиера Сергей Станишев еврокомисарят по външните отношения и политиката на съседство Бенита Фереро-Валднер. В процеса на европейска интеграция страната натрупа огромен опит в провеждането на реформи, който сега може да предаде, допълни тя.

На срещата си министър-председателят Сергей Станишев и Бенита Фереро-Валднер обсъдиха конкретните европейски инициативи за развитието на сигурността, стабилността и сътрудничеството в региона на Черно море, както и проекта на Европейската комисия (ЕК) за задълбочаване на политиката за съседство със страните извън ЕС.

В него залягат идеи за засилване на мобилността на хора и капитали, облекчаване на визовите режими, проект за създаване на Европейски фонд за добросъседство, в който, с партньорството на европейски финансови институции, да се осигуряват допълнително средства за инфраструктурни проекти и т. н.

Премиерът подчерта, че България е от страните, които осъзнават, че интеграцията не свършва с датата на пълноправното членство. Приоритет за нас е продължаването на реформите по покриването на всички критерии за членство и активната практическа интеграция в европейските политики. Еврокомисарят по външните работи също изтъкна, че България трябва да продължи с реформите в ключови сектори като правосъдната система, защитата на конкуренцията, подобряването на стандарта на живот и развиването на гражданското общество, защото именно българските граждани ще спечелят от това.

Министър-председателят Сергей Станишев потвърди отново позицията на България, че желае да види ЕС по-силен и по-ефективен, защото това би било гаранция за защита на националните ни интереси. Смятам, че нашата страна вече и като член на ЕС, дава своя конкретен принос за общата европейска външна политика и политика на сигурността, изтъкна той и даде пример конструктивната ни роля по Договора за реформи.

Работата по този договор трябва да продължи ускорено, за да може Европейският съюз да има ефективни институции, които са прозрачни и полезни за гражданите и могат да решават проблемите им. От своя страна Бенита Фереро-Валднер отбеляза, че ЕС все повече става глобален актьор на международната сцена, за което са му необходими силни институции и затова се налага да ускори работата по приемане и ратификация на Договора за реформи. Добре е, че България е активна в това отношение, допълни тя.

Темата за статута на Косово и реализацията на европейските стандарти в областта беше също акцент по време на разговора между премиера Сергей Станишев и еврокомисаря по външните работи Бенита Фереро-Валднер. Общо бе становището, че трябва да се постигне международно признато легитимно решение на въпроса, който е съществен за Европейския съюз.

По време на срещата премиерът Сергей Станишев специално поздрави Бенита Фереро-Валднер за полученото днес най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" – първа степен. Той изтъкна, че тази награда е не само протоколна, а е от сърце, защото ние високо ценим приятелството й и личните й усилия за освобождаването на българските медици от Либия.

Това радостно събитие не би било възможно без членството на България в ЕС, изтъкна отново министър-председателят и допълни, че този случай действително показа на всеки един българин какво означава да бъдеш гражданин и на ЕС и демонстрира основополагащия принципи на ЕС за солидарността.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg