Физици: Необходимо е приемането на енергийна стратегия за 30-50 г. напред

415
Физици: Необходимо е приемането на енергийна стратегия за 30-50 г. напред

Необходимо е разработването и приемането на дългосрочна енергийна стратегия за следващите 30-50 години в България. В нея трябва да бъдат отчетени природните дадености, бъдещите енергийни нужди, опазването на природата и международните
ангажименти на страната.

Това се посочва в изпратено до БТА становище на Съюза на физиците в България относно развитието на българската енергетика.

Според физиците перспектива има развитието на фотоволтаичните източници на енергия, както по отношение производството на силиций, фотоволтаични елементи, слънчеви станции, така и масовото им внедряване за битови и промишлени цели. В документа е записано, че в близка перспектива най-голямо приложение ще продължат да имат станциите на изкопаеми горива, за които ще трябва да се вземат строги мерки по отношение на отделяните от тях вредни емисии.

В българските условия централно място през следващите 50 години има ядрената енергетика, посочват физиците. Съюзът се наема да изготви анализ на актуалното състояние на енергетиката в България и да изработи проект за бъдеща стратегия.

Учените подкрепят строителството на АЕЦ "Белене", както и възможното разширяване с нови блокове на АЕЦ "Козлодуй".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg