Гаф на Цветанов при посещението в Брюксел

787
Гаф на Цветанов при посещението в Брюксел

Европейската комисия /ЕК/ окачестви като неприемливи думите на български министър, който по време на посещение в Брюксел заяви, че ромската общност е инкубатор, който генерира престъпност.

Запитана дали такова изказване е приемливо според Комисията, говорителката й Пиа Аренкилде заяви лаконично: "Отговорът е не!"

Министърът, който се намираше в Брюксел, за да разисква с ЕК трудностите при интеграцията на ромите, посочи, че ще пледира "парите за интеграцията им да се дават на държавата, а не на фондациите". "През последните 20 години различни неправителствени организации получиха много пари, но не беше направено нищо.

Ние виждаме само, че ромски босове живеят в разкошни дворци, а гетата, обитавани от мнозинството роми, стават все по-големи", посочи той.

Извън засягането на болната тема на ЕС за ромите, Цветан Цветанов разговаря с директора на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Никълъс Айлет, който препоръча да бъде подобрена работата на българската администрация.

"Конкретно, ефективността на съдебната система остава проблем в България. Тя трябва да е независима, но и да върши работата си. Вярвам, че българските власти в близко взаимодействие с ОЛАФ ще продължат да надграждат върху вече постигнатия напредък в това отношение", каза диреторът на ОЛАФ, цитиран от БНР

Другата област, в която според Никълъс Айлет, трябва да се направи повече, е ефективността на администрацията у нас като цяло, защото, по думите му, когато има администрация, която функционира добре, при по-високи стандарти и по-добра координация между отделните й звена, измамите и корупцията намаляват.

Що се отнася до факта, че България е страната, където ОЛАФ разследва най-много случаи на злоупотреби с европейски средства, Никълъс Айлет каза: "Заключението, което аз правя от това е, че ОЛАФ и българските власти работят много добре заедно. Това показва, че вашето правителство е твърдо решено да се справи с проблемите и че ние работим заедно с него в тази посока. Бих бил много по-притеснен, ако нямахме разследвания в България".

Европейската комисия не обвързва приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство с проблемите на роми от двете страни във Франция. това обяви междувременно говорителят на Европейската комисия Микеле Черконе, цитиран от БТА.

За приемането има процедура, която изисква изпълнение на ред технически критерии. След това Съветът на Европейския съюз на вътрешните министри решава как са изпълнени тези критерии като въвеждане на биометрични данни, охрана на границите, борба с организираната престъпност. На тази основа Съветът решава с единодушие дали страни кандидатки могат да бъдат приети в Шенгенското пространство, обясни Черконе.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Robert
# 0
15:10 | 3 October 2012
I really cludon't ask for more from this article.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg