Гиньо Ганев сезира за втори път Конституционния съд

384
Омбудсманът Гиньо Ганев поиска Конституционният съд (КС) да се обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за енергетиката, според които топлофикационните дружества могат да събират дължими суми от абонатите само с извлечение от сметките на предприятието, предаде БНР.

Ганев смята, че тези текстове нарушават правата на гражданите. Според омбудсмана въвеждането на възможност за даден вид стопански субекти да не доказват вземанията си по общия исков ред, а да получават изпълнителен лист само по извлечение от неплатени сметки на техните клиенти, е нарушение на конституционния принцип, че законът трябва да защитава потребителя и трябва да създава и да гарантира еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица.

Националният омбудсман сезира КС по този въпрос за втори път. Решението по делото, образувано по предишното искане на омбудсмана, няма правно валиден акт, посочи Ганев. То е взето с шест гласа, а за да бъде постановен акт с юридическа стойност на решение на КС, е необходимо квалифицирано мнозинство от седем съдии.

В случая няма произнасяне по съществото на искането и това позволява КС да го разгледа отново. Тези разпоредби противоречат не само на конкретни текстове от Конституцията, но са и в рязко противоречие с принципите на модерния конституционализъм, според който върховенството на закона трябва да бъде съчетано с върховенството на правата на човека, каза на пресконференция Гиньо Ганев.

Омбудсманът предлага да бъдат конституирани като страни по конституционното дело Народното събрание, Министерският съвет, Федерацията на потребителите, Националната асоциация на потребителите, Съюзът на юристите, Българският Хелзинкски комитет, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Поради високия обществен интерес омбудсманът предлага също делото да бъде разгледано в открито заседание на КС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg