Глобите за работниците скачат тройно

806
Глобите за работниците скачат тройно

Санкциите, с които работодател ще може да наказва работник при дребно нарушение, се вдигат от 50 на 100 лв. За по-сериозни гафове глобата скача 3 пъти - до 300 лв.

Това решиха депутатите днес при гласуването на първо четене на промените в Кодекса на труда.

Платеният годишен отпуск ще се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график през календарната година. Запазва се възможността за работодателя при определени обстоятелства да праща работника в платен годишен отпуск, и без негово съгласие. Това право работодателят има по време на престой повече от 5 работни дни, когато в отпуск са всички служители, както и в случай, че работникът не си го е искал до 5 дни след определеното в графика.

Създава се възможност работодателят да може поради важни производствени причини да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск, но в размер не повече от 10 работни дни. Държавните служители са длъжни до края на 2011 г. да ползват всичкия си отпуск, невзет до 1 януари 2010 г.

Временно, до края на 2011 г., се удължава с още 45 календарни дни в рамките на една година срокът, при който работодателят може да възлага временно на работниците извършването на друга работа в Сега срокът 45 дни и се прилага при производствена необходимост.

Според приетите антикризисни мерки за запазване на заетостта в предприятията се създава правна възможност работодателите да "пускат" работниците и служителите в "специфичен отпуск по икономически причини". До 31 декември 2010 г. работодателят ще може да предостави неплатен отпуск на работника или служителя, и без негово съгласие до 60 работни дни.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg