Хюбнер: Ще страдате още години заради кризата

740
Хюбнер: Ще страдате още години заради кризата

Трябва да достигнете силните страни в Евросъюза по усвояване на европейските средства, каза председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Данута Хюбнер, бивш еврокомисар по регионална политика в предходния състав на ЕК, на кръгла маса в Министерски съвет. „Не се бавете, вървете бързо, някои от нас могат и да ходят, но вие категорично трябва да тичате с висока скорост", коментира бившият еврокомисар.

Хюбнер, която е на посещение у нас, участва в кръглата маса за споделянето на опита на Полша в използването на средствата от европейските фондове. Кръглата маса започна с първоаприлската шега за съобщение, че всички държави в ЕС са усвоили на 100 % от структурните фондове.

По думите й въпреки че националният ни бюджет е в добра форма по отношение на дефицита, страната ни ще продължи да страда още години наред заради кризата.

Вътрешните спестявания ще останат малки. Частните инвестиции са относително ограничени и това ще продължи и в следващите години. Банковият сектор няма да желае малки и средни фирми, обясни тя.

Има две важни опции за страната ни - да продължи да е атрактивна за чуждестранни инвеститори и да използва финансовите средства от еврофондовете.

Реформа в съдебната система, структурни реформи, подобряване на инфраструктурата и увеличаване на производителността на труда според Хюбнер са мерките, които да дадат доверие на инвеститорите.

„В България реалният фокус трябва да бъде върху модернизацията на икономиката в много широк смисъл. Днес сте много под нивото на производителността на труда спрямо средното в ЕС", каза тя.

Европа би желала да се концентрира отново върху приоритети, определени в стратегия 2020 - тоест растеж, постигнат на базата на познание и иновации.

По материали на агенция Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg