Как механичната вентилация на белите дробове спасява животи?

3177
Как механичната вентилация на белите дробове спасява животи?

© Pixabay

Много пациенти с пневмония Covid-19 се нуждаят от механична вентилация на белите дробове. Как работят вентилационните апарати и защо те силно липсват по време на пандемията на коронавирус?

Covid-19 засяга главно долните дихателни пътища и при 20% от хората, заразени с вируса SARS-CoV-2 , той прониква дълбоко в белите дробове.

В същото време състоянието на пациента бързо става критично и най-тежките случаи трябва спешно да бъдат настанени в отделението за интензивно лечение и да бъдат свързани с устройства за механична вентилация (УМВ).


В Италия и Испания - най-засегнатите от коронавирус страни, болниците често не могат да се справят с притока на пациенти: няма достатъчно места в интензивното отделение с „вентилатори“, както лекарите наричат УВЛ, поради което лекарите трябва понякога да решават кой има по-големи шансове да оцелее, пише БГНЕС.

Кога е необходима механична вентилация?

Изкуствената вентилация е необходима в случаите, когато белите дробове вече не могат да вдишват достатъчно кислород и издишват въглеродния диоксид, събран в тях. В този случай вентилаторите поемат функциите на дихателната система.

Навременната връзка с „вентилатора“ увеличава максимално шансовете за оцеляване. Ако човек, който е спрял дишането, не е свързан с УВЛ, вътрешните му органи престават да се снабдяват с кислород. Скоро след това сърцето спира да бие, кръвоснабдяването спира и в рамките на няколко минути пациентът умира.

Как работят вентилаторите?

Принципът, по който работят вентилаторите, се нарича вентилация с положително налягане. Те изпомпват кислороден въздух в белите дробове и изпомпват течност от тях. Звучи просто, но в действителност това е сложен процес. Съвременните вентилатори имат много различни режими на вентилация, които се използват в зависимост от конкретната ситуация.

Когато използвате вентилация с контролирана налягане (Pressure Controlled Ventilation,PCV), вентилаторът (респиратор) създава определено ниво на налягане в дихателните пътища и белодробните алвеоли, така че те да могат да абсорбират възможно най-много кислород. Щом налягането достигне зададената максимална граница, започва режимът на издишване. Така респираторът се грижи за целия дихателен процес на пациента.

Какво чувстват пациентите при механична вентилация?

Има два вида механична вентилация: инвазивна и неинвазивна. При неинвазивното изкуствено дишане се поставя плътно прилепваща маска върху лицето на пациента, през която въздухът навлиза в белите дробове с помощта на вентилатор. В този случай човек запазва всички естествени функции на дихателните пътища.

За извършване на инвазивна вентилация на белите дробове пациентът се интубира - тръба се вкарва в трахеята през носа или устата. В някои случаи се извършва хирургична операция, наречена трахеотомия: лекарят прави малък разрез в долната част на шията, за да отвори трахеята, в нея се поставя тръба и след това вентилаторът се свързва с нея.

Хората, свързани с „ветилатор“, не могат нито да говорят, нито да ядат, нито да пият: трябва да бъдат изкуствено хранени през тръбата. Тъй като инвазивната вентилация в допълнение също е доста болезнена, пациентите обикновено се въвеждат в изкуствена кома с помощта на анестезия.

Защо няма достатъчно вентилатори?

На фона на бързото разпространение на коронавируса търсенето на УМВ по целия свят рязко се увеличи. Броят на местата в отделенията за интензивно лечение в повечето страни не е предназначен за непрекъснато увеличаващ се поток от пациенти, които едновременно се нуждаят от механична вентилация.

В същото време съвременните високотехнологични УМВ, чиято цена понякога достига 50 хиляди евро, не могат да бъдат закупени в най-кратки срокове. В света има само няколко производители на вентилатори и EКMO устройства - екстракорпорална мембранна оксигенация, която може да обогати кръвта с кислород, с други думи, да работи като изкуствени бели дробове.

В момента тези компании са увеличили максимално производствения си капацитет, но изпитват затруднения с доставките - включително консумативи, като дихателни тръби и канюли.

Проблеми с грижата за пациенти с тежки симптоми на COVID-19 и тяхното лечение също могат да възникнат поради липсата на квалифициран персонал, който може да работи с вентилатори в отделения за интензивно лечение.

Италиански инженери превръщат шнорхели в животоспасяващи апаратиДокато Китай изглежда се справи разпространението на COVID-19, Италия и САЩ се превърнаха в новите горещи точки за коронавируса

Каква е ситуацията с механичната вентилация в Германия?

В Германия места в отделения за интензивно лечение - така наречените „реанимационни легла“, оборудвани с вентилатори, има в 1160 болници. Общо в страната има около 28 хиляди такива легла. Това означава, че като се вземе предвид общото население от приблизително 80 милиона души, в Германия има приблизително 34 легла на 100 000 жители.

Това е доста над средното за Европа. И така, в Италия с население от около 60 милиона души на 100 хиляди жители, има 12 „легла за реанимация“. В Холандия този брой е още по-нисък - само 7 места на 100 хиляди души. Подобна е ситуацията и в скандинавските страни.

Също така си струва да се отбележи, че поради рязкото увеличаване на броя на пациентите с пневмония Covid-19, много болници в Германия вече са изоставили повечето планирани операции.

Това решение позволява на пациенти с тежки симптоми на коронавирусна инфекция да бъдат осигурени допълнителни вентилационни устройства от операционните зали. Освен това се предприемат всички мерки за увеличаване на броя на вентилаторите възможно най-скоро.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg