КФН: Все още има измами при сделки с ценни книжа

395
КФН: Все още има измами при сделки с ценни книжа

Въпреки че не се наблюдава тенденция за увеличаване на измамите с ценни книжа, все още съществуват такива случаи. В тази връзка от Комисията за финансов надзор напомнят няколко основни правила.

Според първото „не бива да се приемат предложения за изкупуване на Вашите акции, поименни компенсационни бонове или компенсаторни записи от лица, които обикалят по населените места. Договори за покупко-продажба на тези книжа се сключват само в регистрирани в КФН клон или офиси на инвестиционните посредници.

От Комисията припомнят, че цените на книжата се определят на фондовата борса, където се търгуват и препоръчват, ако дадено лице Ви съобщи или определи цена, то Вие лично също да я проверите.

Това може да се направи чрез интернет страницата на „Българска фондова борса-София” или чрез лицензиран инвестиционен посредник.

Подписването на празни бланки, приемането на пари в брой за предаване на депозитарни разписки, копирането на лични карти извън офисите на инвестиционните посредници е предпоставка за измама. При констатирани такива опити от конкретни лица следва да сигнализирате органите на Прокуратурата и МВР, припомнят от КФН.

И последно, но не и маловажно - използването на заблуждението, неопитността или неосведомеността на собствениците на ценни книжа или компенсаторни инструменти, с цел да им се причини имотна вреда, е престъпление съгласно Наказателния кодекс.

Ако установите такива опити за формиране или поддържане на невярна представа за цената на ценните книжа или за начина на тяхната продажба, следва да се поиска легитимация на лицето и да се сигнализират органите на Прокуратурата и МВР, допълват от Комисията за финансов надзор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg