КРИБ e категорично против увеличаването на здравните вноски

735
КРИБ e категорично против увеличаването на здравните вноски

КРИБ като представител на българския бизнес и като социален партньор, признат официално от българското правителство, изразява категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската за здравеопазване с нови два процента.

Това увеличение, във вида в който е заложено, ще има ясен процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата в България за следващите няколко години. Нарушен ще бъде и социалният баланс между основните осигурители в Националната здравноосигурителна каса, защото, ако бъде взето окончателно решение за повишаването на вноската, българският частен сектор (работодатели и работници и служители) ще поемат почти цялата тежест за формирането на бюджета на касата.

Този нарушен баланс, особено в период на изостряща се криза твърде вероятно ще доведе и до социално недоволство с непредвидими последствия.

В същото време КРИБ подкрепя алтернативната идея недостигът в бюджета на здравноосигурителната каса да бъде покрит с личните вноски на държавните служители, които до този момент имат минимален принос в здравното осигуряване, а същевременно са пълноправни ползватели на услугите, които то предлага.

КРИБ многократно е настоявал пред предишните правителства на Република България този принцип да бъде заложен в модела на здравното ни осигуряване, но едва сега от страна на правителството се демонстрира готовност тази идея да бъде обсъдена по достойнство, което КРИБ оценява високо.

Ако тази идея бъде приета ще бъде възстановено равноправието между основните осигурители в НЗОК и моделът на осигуряване ще добие устойчив и предвидим характер като същевременно ще бъде преодоляно и временното затруднение, породено от недостига на средства в касата.

От социално-политическа гледна точка доверието към правителството ще бъде укрепено и ще бъдат оправдани обществените нагласи, че политическа партия ГЕРБ изпълнява предизборната си програма, с която спечели мнозинство в българския парламент.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg