Кунева внася в ЕС директива за потребителските заеми

679
Потребителите в Европейския съюз да бъдат добре информирани какви възможности имат за избор при теглене на потребителски заеми - тази важна цел преследва Директивата на Европейската комисия, която комисар Меглена Кунева ще внесе на 21 май в Съвета по конкуренцията на Европейския съюз.

Предлаганата директива трябва да отпуши пазара на потребителски заеми в Европейския съюз, чиято годишна стойност се оценява на повече от 800 милиарда евро, информира БТА.

В момента реално не съществува единен европейски пазар за кредитите. "Единният", но на думи и на хартия, пазар на потребителски заеми в Европейския съюз е фактически раздробен на 27 национални пазари. Това лишава напълно европейските потребители от избор и от по-конкурентни условия при теглене на потребителски заеми.

Директивата, предлагана от Меглена Кунева, ще направи пазара на тези заеми по-прозрачен - и за желаещите да ги получат, и за бизнеса. На потребителите ще бъде осигурена най-изчерпателна информация за предлаганите им заеми, за лихвените проценти и за начините на изплащане. Сега лихвените проценти върху потребителските заеми варират силно в страните членки на Европейския съюз, а директивата предлага валиден за целия Европейски съюз годишен лихвен процент върху тях. В нея се предлага също да има общи условия за отказ от кредит при желание.

Тази директива на Европейската комисия, защитаваща правата на потребителите, е част от по-голямото усилие да бъде даден подтик на трансграничните пазари в областта на финансовите услуги на дребно, както е залегнало в "зелената книга" на Европейската комисия за финансовите услуги на дребно, заяви за БТА източник от Комисията.

Ако Съветът по конкуренцията одобри другата седмица директивата и така й даде политическа "зелена улица", след това директивата трябва да бъде гласувана в Европейския парламент. Ако целият процес върви нормално, то е възможно документът да се превърне в действаща разпоредба за целия Европейски съюз към края на тази или в началото на другата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg