МФ очаква дефицит в размер на 253,4 млн. лв. на месечна база за октомври

340
МФ очаква дефицит в размер на 253,4 млн. лв. на месечна база за октомври

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към октомври 2020 г. се очаква да бъде положително в размер на 618 млн. лв. (0.5% от прогнозния БВП).

На месечна база за октомври се очаква салдото по КФП да бъде дефицит в размер на 253.4 млн. лв.

През месеца са извършени по-високи разходи, свързани със социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка 60/40, изплащане на месечна добавка към пенсии в размер на 50 лева, плащания към земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки, което заедно с традиционно по-високите разходи през есенно-зимния сезон се отразява в текущо превишение на разходите над приходите за октомври.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към октомври 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 36.312 млрд. лв. (81.8% от актуализирания годишен разчет).

Съпоставени със същия период на 2020 г., данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към октомври 2020 г. се свиват с 410.9 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 404.7 млн. лв. През последните месеци се наблюдава плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към октомври 2020 г. са в размер на 35.694 млрд. лв., което е 74.5% от актуализирания годишен разчет. За сравнение разходите по КФП към октомври 2019 г. бяха в размер на 35.236 млн. лева. При съпоставката на разходите със същия период на предходната година следва да се има предвид ефекта в 2019 г. от извършените разходи по реализирането на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС, които са с еднократен характер.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 октомври 2020 г. от централния бюджет, възлиза на 990.2 млн. лв.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg