МИЕ доволни от решението на съда за Кремиковци

485
МИЕ доволни от решението на съда за Кремиковци

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) изразява своето удовлетворение от решението на Софийския градски съд, с което е обявена несъстоятелността на металургичния комбинат „Кремиковци" АД, съобщават от пресцентъра.

В мотивите на решението се посочва, че са налице всички белези на прогресивно влошаване на икономическото състояние на комбината, изразяващо се в увеличаване на пасивите с всяка изминала година, намаляване на рентабилността на предприятието, на проектираната производствена мощност и огромен размер на осчетоводените задължения - 1 629 709 000 лева към 31.12.2007 г.

Всички тези факти свидетелстват за действия на управлението на дружеството-длъжник, които определено не водят до успешно развитие на предприятието, се посочва в съдебното решение. Съдът назначава за временен синдик на дружеството г-жа Ана Миленкова и свиква първото събрание на кредиторите на „Кремиковци" АД на 26.09.2008 г. в Съдебната палата в гр. София. Началната дата на неплатежоспособността на „Кремиковци" АД е 31.12.2005 г.

Министерството на икономиката и енергетиката счита, че съдебното решение ще даде възможност „Кремиковци" в кратък срок да възстанови своята дейност в пълен обем, да бъде запазено производството и работните места, както и да бъде генериран достатъчен финансов ресурс, който да бъде насочен за екологични мерки и плана за жизнеспособност, с оглед получаване на комплексно разрешително. Това са необходимите предпоставки за последваща успешна препродажба на предприятието на стратегически инвеститор.

Припомняме, че състав на Софийски градски съд (СГС) постанови вчера решение, с което е обявена неплатежоспособността на „Кремиковци“. В съдебния акт е определена началната дата на неплатежоспособността и беше открито производство по несъстоятелност на дружеството, както и беше назначен синдик.

По-рано- на 29 юли  облигационерите, които са кредитори на комбината с 325 млн. евро, спечелиха и делото срещу собствениците му в Лондонския съд. По силата на Европейското законодателство трябва да започне изплащане на техните средства или те да придобият собственост върху предприятието.

В края на миналия месец от синдикатите в „Кремиковци“ пък обявиха извънредно предложение заради намалени доставки на газ от „Булгаргаз“ и опасност от аварии. От газовата компания обаче заявиха, че подават необходимия минимум от 20 хиляди кубически метра газ на час.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...