МИЕ обяви схема за 1 млн. лв. в помощ на малките и средни предприятия

431
МИЕ обяви схема за 1 млн. лв. в помощ на малките и средни предприятия

От Министерството на икономиката и енергетиката представиха новата финансова схема за 1 млн. лв. през 2008 г. в подкрепа на малките и средни предприятия и по-точно в подкрепа на трансфера на знания към малките и средни предприятия. Явор Куюмджиев, зам.-министърът на икономиката и енергетиката,  обясни, че схемата е финансов механизъм, с който се цели по-доброто сътрудничество между бизнеса и научните среди, съобщава EuroFunds.bg.

До 29 април малките и средни предприятия могат да подават заявления за участие в схемата във всички 9 регионални офиси на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, както и в офиса на агенцията в столичния квартал Изток.

Схемата за подкрепа на трансфера на знания към предприятия е насочена към реализиране на дейности за предоставяне на технологични знания от висши училища и научни организации („доставчици на знания") към предприятия, с цел да се стимулира връзката между науката и бизнеса.

Предприятията ще могат да кандидатстват за два вида ваучери - за 5000 и 15 000 лв. Предприятието, което кандидатства, трябва да е регистриран в България търговец по смисъла на Търговския закон и да е микро, малко или средно по смисъла на Закона за малките и средните предприятия.

В рамките на шест месеца предприятията трябва да сключат договор с избраната от тях научна организация. След изтичането на този срок ще бъде направена проверка от страна на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и след това ще се отпускат необходимите средства. Всяко предприятие, участващо в схемата, трябва да осигури 20% съфинансиране.

За финансиране по схемата се допускат проекти, насочени към решаване на определен проблем с приложен характер чрез придобиването на знания, свързани с иновация на продукти, процеси и услуги. По схемата се финансират само разходи за консултантски услуги, предоставяни от доставчика на знание на предприятието-бенефициент.

Заявленията за участие се подават в регионалните офиси на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и в София (пл. Света Неделя № 1).

Крайният срок за подаване на заявленията е 16.00 часа на 29 април 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg