Млекопроизводителите продължават протестите

468
Млекопроизводителите продължават протестите

Млекопроизводители от цялата страна продължават протестите си. Това потвърди един от лидерите на недоволството - Андриан Цаконски: "Ние нямаме друг изход. Ще протестираме докрай, защото само така ще оцелеем", заяви Цаконски.

Във връзка с решението на правителството да се чака за разрешение от Брюксел за изплащането на годишна субсидия за качествено мляко от общо 60 милиона лева, днес протестиращите от Кърджалийско ще поведат стадата си към съседна Гърция, където ще се опитат да се регистрират като производители, за да получават субсидии от гръцката държава.Продължават протеста си и млекопроизводителите от Североизточна България.

Припомняме, че въпреки подписаното късно вечерта на 6 август споразумение, протести на млекопроизводителите имаше и вчера. Фермерите не са склонни да се предоверят на правителството и заявяват, че ще продължат протестните действия, докато договорените субсидии не влязат в банковите им сметки.

Млекопроизводителите настоявата за ставка от 7% ДДС за всички земеделски продукти и въвеждане на минимални изкупни цени за месото и млякото, 20 стотинки целогодишна субсидия за млякото, 300 лв. на крава еднократна годишна субсидия и дългосрочно стопанисване на пасищата. Според тях, споразумението от 6-и е в полза само на големите предприемачи и обрича малките на фалит.

Също на 6-и Европейската комисия разреши на България да финансира със средства от националния бюджет плащания по програма САПАРД с писмо Генералният директор на Генерална Дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" Жан Люк Демарти. Основна препоръка в писмото е плащанията да се извършват към коректни бенефициенти, като тези плащания ще са на база на направени допълнителни проверки.

Министърът на земеделието Валери Цветанов каза, че отпускането на 60 млн., искани от млекопроизводителите, ще се извърши при стриктен контрол на документите на животновъдите, като за решението ще бъде уведомена Европейската комисия.

Източник:БГНЕС, БНР, Снимка:БГНЕС


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg