Мутафчийски: Хидроксихлорокинът не е отхвърлен като лечение

1161
Мутафчийски: Хидроксихлорокинът не е отхвърлен като лечение

По отношение на лечението на коронавирус с хидроксихлорокин в последните месеци имаше бурен дебат и се даваха големи надежди на препарата, каза на извънреден брифинг днес председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

В Китай това бе основното средство, с който се лекуваше. За някои имаше обнадеждаващи резултати, разбира се, за съвсем малки кохорти от болни. Единственият препарат който като че ли се утвърди в света за известно време, бе хидроксихлорокинът, допълни той.

След това се разви сагата с ремдесивир, който е многократно по-скъп. Той обаче е утвърден само за спешна употреба в САЩ и за състрадателна употреба в останалите държави, каза Мутфачийски.


В момента ремдесивир се ползва в САЩ и в редица европейски страни. Спомняте си сагата, когато СЗО прекрати изследванията с хидроксихлорокин, по повод на съобщение в авторитетното научно списание „Лансет“. След една седмица се оказа, че статията не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации. Това доведе до опровержение от страна на „Лансет“.

След това СЗО възобнови проучванията, доколкото тя въобще е натоварена да прави такива проучвания и да утвърждава такива лечения. В САЩ и в България лечения се водят по протоколи, утвърдени от съответните гилдии, а не от СЗО. Тя дава само общите насоки насоки, но детайлите по лечението идват от организации като CDC и института Робърт Кох.

От последните 2 дни СЗО каза, че прекратява изследванията с хидроксихлорокин без да се мотивира защо, но не е казвала, че препаратът не е надежден. Препаратът в момента се използва в цяла Латинска Америка, в Африка и в някои европейски страни. Той все още не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването, каза Мутафчийски.

Цитирайки професор Момеков, Мутфачийски каза, че в лекарствената терапия за CОVID-19 има много политика и много малко фармакологоя. Ние отдавна не коментираме политически теми и търсим най-доброто за нашите пациенти, допълни той.

Ние никога не сме казвали, че хидроксихлорокинът може да се използва в извънклинична обстановка. Това е така, защото терапевтичната доза, която се препоръчва от китайските и европейските колеги, би могла да увреди пациенти придружаващи заболявания на сърцето,  каза още началникът на оперативния щаб.

 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg