На Пловдивската стокова борса цената на олиото се е увеличила с 32 процента

531
На Пловдивската стокова борса цената на олиото се е увеличила с 32 процента

На Пловдивската стокова борса цената на олиото се е е увеличила с 32 процента, съобщиха от нейното ръководство. Данните са от 33-та редовна борсова сесия - от 15 до 17 август.

Увеличението в котировките "продава" на олиото спрямо миналата седмица е между 30.55 и 32 процента. Ценовият диапазон, в който се е предлагал продуктът, е от 1.50 до 2.04 лева на литър без ДДС.

Това е второто поредно увеличение в цената на предлаганото олио. През май котировките достигнаха 1.50-1.56 лева на литър без ДДС. Брокерите коментират, че това са най-високите ценови нива за олиото през последните пет години.

Натрупаното увеличение спрямо същия период на миналата година е в границите 46-60 процента при отделните производители. Това е знак, че производителите на олио се подготвят финансово преди началото на жътвената кампания за по-високи изкупни цени на маслодайния слънчоглед.

Един от факторите за тези ценови прогнози са неблагоприятните климатични условия през настоящото лято, но водещ ще се окажат увеличаващите се производствени
мощности за биодизел, които ползват и слънчогледа за суровинна база. При тази пазарна обстановка слънчогледовият пазар продължава да бъде дефицитен.

Купувачите отстояват ценови заявки при нива от 420 лева на тон без ДДС, а предложения за доставка на слънчоглед от новата реколта все още липсват.

Възходящата ценова инерция не е подминала и пазара на консервите. Там също са регистрирани по-високи нива на предлагане при граха (от 0.63 на 0.75 лева на буркан), зеления фасул (от 0.82 на 1.00 лев на буркан) , небелените домати (от 0.75 на 0.93 лева на буркан), гювеч (от 0.80 на 1.00 лева на буркан ) без ДДС.

Пазарът на пшеницата продължава да бъде неликвиден, като търсенето е в ценовия диапазон 280-300 лева на тон без ДДС.

Като цяло борсовият зърнен пазар през това лято се оказа дефицитен. Заявки "купува" има при ечемика (165-175 лева на тон без ДДС), при овеса (155 лева на тон без ДДС), соята (600 лева на тон без ДДС), царевица (260-280 лева на тон без ДДС) при продължаваща липса на насрещни заявки за продажба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...