Народното събрание прие електронното гласуване

1342
Народното събрание прие електронното гласуване

Народното събрание прие да има електронно гласуване. Това стана снощи с гласовете на 118 депутати. Против бяха шестима, а трима се въздържаха. Представители на всички парламентарни групи, без БСП, подкрепиха промяната в изборния кодекс, която урежда онлайн гласуването.

"Електронното гласуване, прието!!", написа във Facebook депутатът от РБ Петър Славов, един от най-големите поддръжници на онлайн гласуването. То става възможно след 2018 г. и отначало ще е експериментално. Ще се проведе в 20 секции, определени от ЦИК с жребий.

ЦИК ще проведе 3 симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Избирателите, които искат да гласуват дистанционно, се регистрират на интернет страницата на ЦИК, ще посочват електронен адрес за контакт.

Всеки избирател, гласувал експериментално дистанционно, може да гласува на същите избори с хартиена бюлетина или машинно. Промените предвиждат към Министерски съвет да бъде създаден специализиран орган, който ще се грижи за техническото осигуряване при провеждането на гласуването по интернет.

Избирателите, които ще гласуват електронно, ще получават паролата си за гласуване по два начина – чрез препоръчано писма на посочен от него пощенски адрес или лично, чрез общинската му администрация по постоянния му адрес или адреса на пребиваване.

Предвижда се по време на гласуването избирателят да може да измени трикратно своя глас преди потвърждаването му, посочва вестник "Труд".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg