Ноемврийският оборот в търговията пада със 17% за година

565
Ноемврийският оборот в търговията пада със 17% за година

Оборотът в търговията през ноември 2009 г. намалява, по предварителни данни, с 16.8% спрямо същия месец на предходната година.

Търговията на дребно отбелязва спад от 10.1%, като от всички наблюдавани дейности, единствено в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетен минимален ръст от 0.9%.

Намалението е незначително в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 0.8% и в тази с автомобилни горива и смазочни материали - 2.9%, които заедно създават около 30% от обема на оборота. Приблизително такъв дял формират и две други съставни дейности - търговията с компютърна и комуникационна техника и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита, но при тях намалението достига съответно 23.9 и 19.8%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

В Търговията на едро регистрираното намаление от 15.5% се дължи на взаимодействието между разнопосочните темпове на съставните дейности.

Висок ръст се наблюдава в търговията със селскостопански суровини и живи животни - 35.7%, поради влиянието на редица конюнктурни фактори, които определят различна интензивност на търговията с тези продукти през отделните месеци. Дейността формира около 10% от обема на оборота и не може да компенсира намалението в останалите групи.

При търговията с нехранителни потребителски стоки спадът е едва 3.1%, докато в търговията с машини, оборудване и части за тях и търговията с неселскостопански междинни продукти отрицателните темпове са съответно 36.0 и 23.1%, а относителният дял на двете дейности в обема на оборота е около 30%.

Най-голям спад е отчетен в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 43.1%. Това до голяма степен се дължи на перото автомобили и мотоциклети, където намалението е 43.5%, а дейността формира около 93% от обема на оборота.

През ноември 2009 г. оборотът намалява с 5.7% в сравнение с предходния месец, вследствие на отрицателните темпове и в трите основни търговски дейности. Незначително е намалението в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт и търговията на дребно - съответно 1.7 и 3.3%, докато в търговията на едро достига 7.0%.

За периода януари - ноември 2009 г. е регистриран спад на оборота и спрямо същия период на предходната година, като общото намаление от 14.7% се дължи на отрицателните темпове и в трите основни търговски дейности.

Намалението е най-голямо в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 40.0%, но стойността на общия индекс се определя основно от спада в търговията на дребно и търговията на едро - съответно 8.6 и 13.1%, тъй като двете дейности заедно създават около 94% от търговския оборот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg