Нови осигуровки за свободните професии?

860
Нови осигуровки за свободните професии?

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се ще бъде диференциран по икономически дейности през 2011 година. Това каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева.

Тя добави, че в момента се прави проучване на информацията на Националната агенция за приходите от данъчните декларации.

На тази база ще се прецени какъв е доходът на представителите на различните свободни професии и в зависимост от това ще се разграничат три или четири групи.

Проблемът стана актуален заради увеличаването на базата, върху която правят вноски работещите за своя сметка, така че за разлика от останалите заети те не усетиха снижаването на осигурителната тежест.

Възможно е за някои дейности долната граница да падне под сегашния уеднаквен минимален доход за тази група - 420 лв. Средният осигурителен доход на самоосигуряващите се през 2009 г. е бил 285 лв.

Има хора, които работят като нотариуси, общопрактикуващи лекари и проектанти, чиито доходи са доста високи и е нереално да се осигуряват на такива пари, коментира Митрева.

През 2009 г. с близо 30 хиляди повече самоосигуряващи се спрямо плана отчита НОИ - предвидени са 237 хиляди, а по отчет са 263 хиляди.

За тази година все още няма данни как се е отразило вдигането на минималния осигурителен доход. От вноски на самоосигуряващи се приходите са 4.7 на сто повече от планираните.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg