Обединяват три магистрали под обща шапка

837
Обединяват три магистрали под обща шапка

Създава се Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която ще работи за ускореното изграждане на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море", реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за пътищата. Основният предмет на дейност на новата компания е проектиране, изграждане, поддържане и ремонт на трите автомагистрали.

Компанията ще ги управлява след изграждането и въвеждането им в експлоатация. Нейното финансиране ще става от републиканския бюджет, от такси за ползване на магистралите, от привлечени средства от финансови институции, дарения.

Компанията ще организира, възлага, финансира, управлява и контролира дейностите по проектиране и изграждане на пътищата, включително извършване на необходимите предпроектни проучвания, финансови анализи, прогнози за трафика, както и дейности, свързани с принудително отчуждаване на имоти.

Новото държавно предприятие ще изготвя проектни предложения за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни финансови помощи от оперативната програма "Транспорт" и от други източници на финансиране във връзка с изпълнение на проектите и изграждане на пътищата.

Националната компания ще се ръководи от управителен съвет от трима членове, включително изпълнителния директор.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще упражнява правата на собственост на държавата в компанията. Той ще назначава и освобождава членовете на управителния съвет и изпълнителния директор.

За член на управителния съвет може да бъде назначено лице с висше образование и професионален опит не по-малко от пет години общо в областта на пътната инфраструктура или в управлението на публични и корпоративни структури и на проекти, финансирани от ЕС.

Не беше прието предложението на Димчо Михалевски и Румен Такоров от левицата за член на управителния съвет да се изисква не по-малко от осем години професионален опит.

Любен Татарски от ГЕРБ посочи, че след обсъждане във водещата комисия е възприето изискваният опит да остане пет години, а да бъдат заложени такива длъжностни характеристики, които да гарантират доброто управление на компанията.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg