Обединяват три магистрали под обща шапка

887
Обединяват три магистрали под обща шапка

Създава се Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която ще работи за ускореното изграждане на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море", реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за пътищата. Основният предмет на дейност на новата компания е проектиране, изграждане, поддържане и ремонт на трите автомагистрали.

Компанията ще ги управлява след изграждането и въвеждането им в експлоатация. Нейното финансиране ще става от републиканския бюджет, от такси за ползване на магистралите, от привлечени средства от финансови институции, дарения.

Компанията ще организира, възлага, финансира, управлява и контролира дейностите по проектиране и изграждане на пътищата, включително извършване на необходимите предпроектни проучвания, финансови анализи, прогнози за трафика, както и дейности, свързани с принудително отчуждаване на имоти.

Новото държавно предприятие ще изготвя проектни предложения за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни финансови помощи от оперативната програма "Транспорт" и от други източници на финансиране във връзка с изпълнение на проектите и изграждане на пътищата.

Националната компания ще се ръководи от управителен съвет от трима членове, включително изпълнителния директор.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще упражнява правата на собственост на държавата в компанията. Той ще назначава и освобождава членовете на управителния съвет и изпълнителния директор.

За член на управителния съвет може да бъде назначено лице с висше образование и професионален опит не по-малко от пет години общо в областта на пътната инфраструктура или в управлението на публични и корпоративни структури и на проекти, финансирани от ЕС.

Не беше прието предложението на Димчо Михалевски и Румен Такоров от левицата за член на управителния съвет да се изисква не по-малко от осем години професионален опит.

Любен Татарски от ГЕРБ посочи, че след обсъждане във водещата комисия е възприето изискваният опит да остане пет години, а да бъдат заложени такива длъжностни характеристики, които да гарантират доброто управление на компанията.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...