Окончателно: Ето как ще се изчисляват пенсиите

1120
Окончателно: Ето как ще се изчисляват пенсиите

© Pixabay

До началото на 2023 г. новите пенсионери ще имат право на избор по коя формула да се изчислява пенсията им - по старата или по влязлата в сила от началото на тази година.

Това реши Народното събрание, като прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщава Дарик радио.

Поправките бяха приети с консенсус, като за тях гласуваха 102 депутати.


Според текстовете хората, които желаят изчисляване на пенсията по старите правила, ще попълват специален раздел от формуляра за пенсиониране, в който ще посочват това свое желание, а Националният осигурителен институт ще изчислява пенсията и по двата варианта и ще отпуска по-благоприятния за човека размер.

За тези, които вече са подали заявления за пенсиониране от началото на тази година, ще има възможност да изберат изчисляване по старата формула в срок от 6 месеца след влизането в сила на поправките.

„Предложението, което правим с колегите и законопроектът, който е предложен на вашето внимание, на практика тушира напрежението, което беше създадено след Нова година във връзка с новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент, при който начин влизаха единствено и само годините след 1 януари 2001 г. до датата на пенсиониране.

Така че, на практика никой няма да бъде ощетен. При изчисляването на размера на пенсията всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размерът на пенсията“, заяви председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов преди гласуването на промените.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg