Орешарски: Рязкото намаляване на данъците създава благоприятни условия за бизнес

314
Орешарски: Рязкото намаляване на данъците създава благоприятни условия за бизнес

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва в международната конференция за обновената Лисабонска стратегия и новите социални и икономически реалности за гражданското общество в България. Министър Орешарски говори за предизвикателствата пред икономическото развитие на страната ни, тясно свързани с основната цел на Лисабонската стратегия - постигането на по-висок растеж и създаването на повече работни места.

Устойчивостта на икономическия растеж е едно от предизвикателствата, каза министър Орешарски и допълни, че през последното десетилетие имаме стабилен макроикономически фундамент за ускорено развитие. Въпреки това е необходимо да повишим ефективността на публичните разходи и да подобрим контрола върху изпълнението на политиките, заложени в средносрочната фискална рамка и базираните на нея годишни бюджети, каза той.

Министър Орешарски определи като безспорна ролята на частния сектор за постигането на устойчив растеж. За правителството е много важно да осигури благоприятни условия за работата на бизнеса, затова от началото на мандата рязко намали данъчно-осигурителната тежест. Корпоративният данък и данъкът върху доходите бяха редуцирани до 10% пропорционална ставка. От началото на следващата финансова година осигурителните вноски ще паднат на 30%, заяви Орешарски. В България, от началото на прехода до настоящия момент, подобно мащабно редуциране на данъчно-осигурителната тежест в рамките на един мандат се реализира за първи път.

Друго важно предизвикателство пред българската икономика е необходимостта от подобряване на управленската и регулаторна среда. Направена е сериозна крачка напред чрез Програмата за добро регулиране, каза министърът на финансите. Той постави акцент и върху реорганизиране на мерките на пазара на труда. Запазването на добрите перспективи пред конкурентоспособността изисква да се обърне сериозно внимание на много високите темпове на нарастване на реалните заплати, които отчетливо изпреварват производителността на труда в последните две години, заяви министър Орешарски и допълни, че е необходима сериозна дискусия със всички социално-икономически партньори за постигане на национално отговорно решение по този въпрос.

Важно за осъществяване на прехода от икономика, основана на ниските разходи, към икономика, основана на знанието, е преструктурирането и модернизирането на научния сектор в България. В резултат на активна работа и поредица от консултации, както на местно, така и на международно ниво, вече е подготвена Стратегия за развитие на науката и изследванията в страната ни, която се основава на съвременни принципи на управление и финансиране в тази област, допълни Орешарски.

Реформаторските усилия на всички държави от ЕС, включително и България, засилват устоите на европейската и на националните икономики и тяхната способност да се справят с несигурността на международните финансови пазари и свързаните с това неблагоприятни перспективи пред развитието на световната икономика. Лисабонската стратегия дава подходящ набор от инструменти на икономическата политика, с които да се осигури успешното преминаване през текущите сътресения в глобален мащаб и да се извлекат максимални ползи от сегашната ситуация, каза в заключение министърът на финансите.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg