Орешарски заминава на заседание на ЕКОФИН в Брюксел

347
Орешарски заминава на заседание на ЕКОФИН в Брюксел

Днес министърът на финансите Пламен Орешарски заминава за Брюксел, Белгия, където утре, 22.01.2008 г., ще участва в заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси.

На заседанието на ще бъде представена работната програма на Словенското председателство. На 1 януари 2008 г. Словения стана първата източноевропейска страна, поела председателството на Евросъюза. Любляна ще насочи вниманието върху развиване на Лисабонската стратегия за икономически растеж и откриване на нови работни места.
Финансовите министри ще обсъдят въвеждането на еврото в Кипър и Малта от началото на тази година.

В рамките на ЕКОФИН министрите ще осъществят подготовка на част от темите за Европейския съвет на 13-14 март. Ще бъдат обсъдени бъдещото прилагане на Лисабонската стратегия, интегрирания и конкурентен единен пазар, както и основни теми в областта на икономическите и финансови въпроси.

Министрите от ЕКОФИН ще приемат проекта на Заключения на Съвета относно Единната европейска платежна зона (SEPA). Целта на проекта SEPA е да позволи на гражданите на Европейския съюз да извършват плащания в цялата еврозона от една банкова сметка, като използват еднакви платежни инструменти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg