Още една верига хипермаркети ще ползва биоразградими торбички

865
Още една верига хипермаркети ще ползва биоразградими торбички

И хипермаркетите "Метро" ще се присъединят към споразумението, което предлага Столичната община за използването на биоразградими торбички, но от следващата година, каза директорът на дирекция "Екология" Петър Трайков към общината.

До момента споразумение с общината са подписали от магазините "Мосю Бриколаж", "СБА", "345", веригата от магазини за дрехи и обувки "Адриатик Груп БГ" и производителят на сладоледи "Дарко".

След като анализираме ефекта от прилагането на торбичките можем да въведем и административни мерки срещу продължаващите да предлагат полиетиленовите опаковки, обясни Трайков. По думите му в случая може да се въведе европейският принцип "замърсителят плаща".

Общо 22 района в София са обхванати от системата за разделно събиране на отпадъците в момента, каза заместник-кметът по околна среда Мария Бояджийска. Без контейнери за стъкло, метал и хартия са в районите "Кремиковци" и "Овча купел".

Двете организации за разделно събиране на отпадъците - "Екопак" и "Репак" извършват дейност в по четири района, 14 са районите обхванати от контейнерите на "Екобулпак", а в два района работи "Булекопак".

По силата на подписаните анекси с организациите за разделно събиране на отпадъци те са задължени да измиват контейнерите си, да уплътнят мрежата за разделно събиране на отпадъци и да отделят средства за реклама на разделното събиране, обясни тя.

Уплътняването трябва да достигне до контейнери за разделно събиране на всеки 350 човека. Анексът все още не е подписан от "Екопак".

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg