Парното и топлата вода минават психологическата граница от 100 лева мегават/час

1474
Парното и топлата вода минават психологическата граница от 100 лева мегават/час

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие на закрито заседание снощи окончателните цени на топлинната енергия. От 1 април влизат в сила и нови по-високи цени на парното и топлата вода.

Скокът ще е между 4 и 12%, сочи доклад на държавния регулатор, а крайната цена ще мине психологическата граница от 100 лева за мегават/час.

От следващия месец абонатите на "Топлофикация" София ще плащат с 9% по-високи сметки, съобщава БНТ. В Пловдив парното поскъпва с над 10.5%. Във Варна цената скача със 7%, а увеличението на парното във Враца е над 8.5%. Най-скъпа ще е топлинната енергия в Шумен - увеличението е със 7.15 на сто или 121 лв за мегават/час.

Новите цени на парното се дължат на поскъпването на природния газ с близо 13% от 1 април. Синьото гориво е основен ресурс в работата на топлофикационните предприятия.

„Последиците за фирмите от увеличаването на цената на природния газ с 13% от 1 април ще са много тежки“. Това заяви в предаването "Преди всички" на БНР Константин Стаменов, председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Според него максимално бързо трябва да се търсят интерконекторни връзки и алтернативи на газ.

„От 1 януари имаше поскъпване на електроенергията на свободния пазар. Сега, от 1 април, с поскъпването на газа комулативно за 4 месеца това става около 20%. От 1 юли ще има нова регулаторна рамка за електроенергията и там се очаква ново поскъпване, вероятно и на електроенергията, и на таксите върху нея.

В същото време в Европа поради кризата цените на енергийните ресурси са значително по-ниски от тези в България. За мен е малко непонятно преди 5-6 години руснаците настояваха и предоговаряха цените на доставяния природен газ в България. Тогава основното обяснение беше, че цените в България не били пазарни. Сега, когато са по-високи от пазарните, искам да попитам руснаците и нашите преговарящи – защо не ги понижават“, заяви той.

„Тези отстъпки трябва да се направят сега, защото като загине бизнесът после могат да си правят колкото си искат отстъпки. Упреквам всички онези, които 20 години нищо не направиха за пазара на газ. 20 години ние си стоим в каменната ера и си останахме там. Сега ще трябва със зъби и нокти да се опитаме да излезем от каменната ера. Не може да имаме един единствен доставчик и да нямаме никаква алтернатива 20 години“, коментира Стаменов. Според него много малки и средни фирми няма да издържат.

Последиците за фирмите и населението от увеличението на цената на природния газ с 13% от първи април ще бъдат обсъдени и на дискусия, организирана от КНСБ. В нея се очаква да се включат министър Делян Добрев, представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов, както и фирми с високо потребление на природен газ. От КНСБ отбелязаха, че поскъпването на синьото гориво ще увеличи рязко производствените разходи, което от своя страна ще доведе до спиране на производства, фалит на фирми и освобождаване на работници.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg