Петър Димитров с участие на международния икономически форум в Бахрейн

362
Петър Димитров с участие на международния икономически форум в Бахрейн

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е в Манама, Бахрейн за участие в международна конференция на тема "Стратегии на зараждащите се икономики от Централна и Източна Европа по отношение на арабските страни от Персийския залив", информират от МИЕ.

Целта на форума е да предостави възможност на представители на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, Русия и централноазиатските републики да задълбочат контактите си със страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив, които разполагат с крупни инвестиционни възможности.

Днес се проведе пленарна сесия "Специфика на Централно европейските страни членки на Европейския съюз: България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения".

Петър Димитров ще направи презентация за инвестиционния климат в страната ни и ще председателства утрешната пленарна сесия, която е на тема: „България: притегателният център между Европейския съюз и страните от Близкия Изток, Турция и Централна Азия". За утре е предвидена и среща между министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и бахрейнския министър на петрола и газа Абдел Хусейн бин Али Мирза.

В състава на водената от министър Димитров делегация са Илко Шивачев, извънреден и пълномощен посланик на България в Държавата Кувейт и Стоян Сталев, председател на Българска агенция за инвестиции.

През последните години нашата страна предприе успешни стъпки към възстановяване на традиционно активните икономически връзки с арабските страни. Налице е тенденция на устойчиво увеличаване на стокообмена с арабските страни, като неговият обем през 2005 г. възлезе на 440 млн. щ. д., през 2006 г. - на 490 млн. щ. дол., а през 2007 г. надхвърли 700 млн. щ. д.

Перспективни направления за сътрудничество има в изграждане на смесени предприятия и осъществяване на съвместни проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата, морския и планинския туризъм, изграждането на СПА центрове, високотехнологични предприятия, производство на лекарства и т. н.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg