Плугчиева: Положението не е трагично

499
Плугчиева: Положението не е трагично

Положението изобщо не е трагично. Така вицепремиерът Меглена Плугчиева коментира ситуацията с предназначените за България европейски пари. Преди дни тя беше на посещение в Брюксел и сега заяви, че новините оттам са повече добри, отколкото лоши.

По думите й оценката на еврокомисаря Данута Хюбнер е, че на България се гледа с "предпазлив оптимизъм". В Брюксел обаче особено държат на приемането на закона за конфликт на интереси.

Има външна съпротива за промяна на условията за усвояване на еврофондовете и това е нормално, каза тя и призна, че в момента се водят горещи спорове с управляващите за опростяване на процедурите за кандидатстване и усвояване на парите от европейските фондове.


Има подписани договори за над 2.6 млрд. лв. Вярно, че разплащането е незадоволително, но не може да се счита, че в рамките на седем месеца програмите ще тръгнат, ще се сключат договори и че тези проекти могат да бъдат съответно разплащани при изпълнението, каза още вицепремиерът.

Сред исканите от вицепремиера промени са свързани с това да не се изискват два пъти едни и същи документи, да има външни оценители, да има възможност проектите да се оценяват и по места и до определен праг решенията да се вземат от местните структури. "Става дума за повече стабилност и сигурност на системите и на хората, които работят в тези системи. Структури като ДФ"Земеделие" и НАПИ трябва да станат част от Закона за държавния служител", отбеляза Плугчиева и наблегна, че е необходим инструментариум за изпълнение на нейните задължения.

Вицепремиерът отбеляза, че е възможно през следващия един месец Европейската комисия да реши да бъдат възстановени плащанията по изпълнени проекти по мярка 1 и 3 на програма САПАРД. Тя, обаче, изтъкна, че по мярка 2 на САПАРД, където са установени редица нарушения, не може да се очаква възстановяване на вложени в изпълнените проекти средства.

Източник: bТВ, Снимка: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg