Подписахме с Азербайджан протокол за доставка на природен газ

479
Подписахме с Азербайджан протокол за доставка на природен газ

Протокол за намерение между Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на промишлеността и енергетиката на Азербайджан с клауза за започване на преговори между газовите компании на двете страни за доставка на природен газ бе подписан днес в Баку. Подписите си под документа положиха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и азербайджанският министър на промишлеността и енергетиката Натик Алиев.

В документа е записано, че двете страни отчитат благоприятното си географско положение и значението на взаимоизгодното сътрудничество в областта на ефективното използване на енергийните ресурси в контекста на разширяващото се енергийно сътрудничество между ЕС и Азербайджан. Там се посочва още, че България и Азербайджан подкрепят проектите за диверсификация на източниците и маршрутите на енергийните ресурси с цел гарантиране и повишаване на сигурността на доставките на природен газ за ЕС. В съответствие с националните си енергийни стратегии, страните ще засилят сътрудничеството в областта на електроенергетиката, нефтената и газовата индустрия, възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност и ще окажат подкрепа на проектите по изграждане на инфраструктура, осигуряваща сигурността на доставките на енергия по коридорите от Азербайджан и Каспийския регион до териториите на България и другите европейски страни.

Подписаният днес протокол предвижда сътрудничество в областта на доставките на природен газ чрез възможността за договор между държавните компании „Булгаргаз“ ЕАД и ГНКАР за доставка на природен газ от Азербайджан за България в размер на 1 млрд. куб. метра годишно като първи етап от сътрудничеството. Това количество ще се транспортира по съществуващи газопроводи, а също така и чрез използване на проектирания газопровод „Набуко“, друга инфраструктура или механизми. България ще оказва съдействие за транзита на азербайджански природен газ в Югоизточна Европа и други европейски страни, използвайки възможностите на българската газопреносна система. Азербайджан, от своя страна, ще съдейства за участието на български компании в търсенето, проучването и добива на природен газ и нефт на своя територия.

За осигуряване на необходимите условия за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и промишлеността, страните подчертаха необходимостта от подписване на „Споразумение за сътрудничество между Министерството на иконимиката и енергетиката на Република България и Министерството на промишлеността и енергетиката на Република Азербайджан“, след изпълнение на съответните вътрешнодържавни процедури, отчитайки законодателствата на двете страни.

„Коридорът „изток-запад“ е невъзможен без България и това географско положение трябва да бъде оползотворено от българската страна“, заяви след подписването на протокола азербайджанският министър на промишлеността и енергетиката Натик Алиев. Той подчерта, че в основата на икономическите отношения между двете страни са нефтът и газът, но сътрудничеството трябва да се развива и в другите сфери на енергетиката. Министър Петър Димитров заяви, че страната ни подкрепя възможността Азербайджан да се включи в проекта „Набуко“. Алиев отговори, че „Набуко" съвпада с техните стратегически интереси, но преди да се вземе такова важно решение трябва да бъде направен подробен анализ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg