Повече от 150 случаи на работещи без трудов договор през последните два месеца

375
Повече от 150 случаи на работещи без трудов договор през последните два месеца

Повече от 150 случаи на работещи без трудов договор са установени при проверки на инспекторите на "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ за периода юли-август и първите 10 дни на септември. Това коментира днес пред журналисти изпълнителният директор на ГИТ Гълъб Донев.

За съжаление се задълбочава проблемът с работещите без подписан трудов договор с работодателя, каза Донев. Повече от 3000 са предприятията и работодателите, които са санкционирани с актове и с глоби за неизпълнение на трудовото законодателство, добави той.

Гълъб Донев обяви, че ГИТ има идея да използва камери при извършване на проверките, за да се установи как работодателите променят трудовата среда в разрез със закона. Предстои да се направят разчети за това дали всички инспектори биха могли да се снабдят с видеокамери и колко ще струва това. Донев се надява идеята да намери приложение от началото на следващата година.

Увеличаването на смъртността при трудови злополуки най-вероятно се дължи на недостатъчното оценяване на рисковете при извършване на дадена дейност от страна на работодателите, коментира още Донев. По прогнозни данни на инспекцията смъртните трудови злополуки за 2007 г. са 177 - с около 10 повече от 2006 г., а през 2005 г. те са били 159.

Не се предприемат мерки за осигуряване на работещите с колективни и с лични предпазни средства, нито пък за намаляване на рисковете на работното място, каза Донев. Винаги когато се допусне трудова злополука, причините са комплексни, добави той.

По данни от контролната дейност на Главната инспекция по труда за първото полугодие на 2008 г. от общо проверени 6353 малки и средни предприятия оценка на риска на работните места е направена в 5372 от тях - или в 85 процента от проверените предприятия. В 2043 от тях оценката на риска отговаря на нормативните изисквания.

Източник: БТА


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg