Правителството стартира процедурата за Бюджет 2009 г.

382
Правителството стартира процедурата за Бюджет 2009 г.

Министерският съвет стартира бюджетната процедура за 2009 г. Тя е разработена според насоките за усъвършенстване на бюджетното планиране и съставяне, повишаване на ефективността на разходите и на отговорността при разпределението и управлението на финансовите ресурси.

Целта е осигуряване на прозрачен и устойчив бюджетен процес, в който вземаните управленски решения са съобразени с приоритетните политики, резултатите от изпълнението им и визията за тяхното развитие, информират от МС.

Бюджетната процедура отразява една от основните цели на Министерството на финансите – повишаване качеството на публичните финанси чрез усъвършенстване на бюджетното планиране и съставяне, повишаване на ефективността на разходите и на отговорността при разпределението и управлението на финансовите ресурси.

Изготвянето на проектобюджета за следващата година ще премине през 3 етапа.

Първият включва вземане на решение на ранен етап от фазата на бюджетното планиране за средносрочната фискална рамка и за основните допускания за периода 2009-2011 г.

Вторият е свързан с одобряване от Министерския съвет на тригодишната бюджетна прогноза, на разходните тавани за периода 2009-2011 г., на актуализираната Стратегия за управление на държавния дълг, както и на проектите, които ще се финансират с държавни и/или държавно-гарантирани заеми през 2009 г.

Третият етап обхваща разработване на законопроекта за държавния бюджет за следващата година с бюджетните документи, включително програмния формат на бюджетите на Министерския съвет, на всички министерства и на държавните агенции за младежта и спорта, за информационни технологии и съобщения, по горите и на ДА „Национална сигурност” на база приетите решения в предходните етапи на процедурата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg