Правят проверка в Национален парк “Рила” във, връзка с проект на община Сапарева баня

632

Министър Джевдет Чакъров разпореди да се извърши незабавна проверка в Национален парк ”Рила” във връзка със сигнали, че там са започнали дейности по проект на община Сапарева баня за изграждане на туристически и ски център. Тя ще се осъществи утре.

В нея ще участват представители на ръководството на парка и експерти от РИОСВ-София и дирекция “Превантивна дейност” на МОСВ.

Към момента в компетентния орган – РИОСВ – София, община Сапарева баня не е депозирала проект и не е стартирана никаква процедура. През февруари 2005 г. общината е представила в Софийската екоинспекция общ устройствен план (ОУП), предвиждащ изграждане на туристически и ски център “Паничище – Езерата - Кабул”.

Тогава РИОСВ-София издава становище, че планът е изготвен в противоречие с нормативната уредба по околна среда и следва да се преработи.

Също така, в отделно писмо на общината е препоръчано проектът да се съобрази с режимите и нормите на НП”Рила”, определени от Закона за защитените територии и неговия план за управление като бъде разработен алтернативен вариант. Оттогава община Сапарева баня не е депозирала документи за стартиране на процедура в РИОСВ-София.

Казусът ще се следи лично от министър Чакъров, който се ангажира да не се допусне никакво увреждане на НП “Рила”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg