Предприемат се мерки за откриване на концесионна процедура за автомагистрала "Черно море"

710
Предприемат се мерки за откриване на концесионна процедура за автомагистрала

Правителството възложи на министъра на финансите в срок от 2 седмици да назначи екип, който да подготви предоставяне на концесия за изграждане на автомагистрала "Черно море", съобщи правителствената информационна служба.

Те ще бъдат в съответствие с етапите от доклада на консултанта, нает от Европейската инвестиционна банка, и препоръките, потвърдени от междуведомствената работна група.

Аутобанът, който е част от околовръстната Черноморска магистрала и Трансевропейски транспортен коридор 8, е сред приоритетните проекти на транспортната инфраструктура от Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата в периода 2006-2015г.

През март 2007 г. правителството поиска съдействие от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) при подготовката на проектите за предоставяне на концесия на автомагистралите "Хемус" и "Черно море".

Създадена бе и междуведомствена работна група, ръководена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Нейната задача бе да съдейства на банките при изготвяне на предварителна оценка на целесъобразността от възлагане на изграждането (реконструкцията), експлоатацията, поддръжката и финансиране на автомагистралите чрез публично-частно партньорство - чрез концесия, преди предприемането на подготвителни действия съгласно Закона за концесиите.

Министерският съвет реши екипът за подготовка на концесионната процедура да се председателства от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В него ще участват представители на 5 министерства - на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта, на околната среда и водите, на земеделието и храните, както и на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и на администрацията на Министерския съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg