През февруари ще се реши за Шенген

952
През февруари ще се реши за Шенген

Решението дали България и Румъния ще се присъединят към Шенген най-вероятно ще бъде взето в края на февруари.

Проектът за решение вече е изпратен за мнение в Европейския парламент, съобщиха от Европейския съвет.

На мястото, където трябва да бъде записана датата за влизането в сила на решението, е оставено празно пространство. Очаква се да го попълнят министрите на вътрешните работи от ЕС, които предстои да обсъдят въпроса на заседание на 24 и 25 февруари. Дотогава трябва да се произнесе и Европейският парламент, който в случая има само консултативни функции.


Последните проверки за готовността на двете страни са през декември - за Шенгенската информационна система. След тях работната група към Европейския съвет, която включва представители на всички страни от Шенген и на Европейската комисия, ще изготви окончателната си оценка.

След това Унгария, която вече ще е поела ротационното председателство на ЕС от 1 януари, ще трябва да включи темата в дневния ред на февруарския Съвет на вътрешните министри - освен ако други държави-членки не излязат със сериозни аргументи за отлагане.

Този сценарий обаче е малко вероятен, коментираха дипломати, според които дори да има резеври, трябва да има обсъждане. Така евентуално блокиране от страна Франция или друга държава остава за Съвета на вътрешните министри в края на февруари, където решение за влизането ни може да бъде взето само с пълно единодушие.

При сериозни различия крайното решение може да остане за Европейския съвет през март.

Ако сработи оптимистичният сценарий и България и Румъния получат зелена светлина, отварянето на границите ще стане факт няколко месеца по-късно и на етапи - най-вероятно - от 1 юли - за сухопътните, от 1 септември - за въздушните, и от 1 декември - за морските, съобщава БНР.

Румъния и България трябва да продължат да работят по изпълнението на критериите за присъединяване към Шенген, така че тези, които не желаят влизането на двете страни в зоната, да имат възможно най-малко аргументи да му се противопоставят. Това заяви междувременно еврокомисарят Сесилия Малмстрьом, отговаряща за вътрешните въпроси, предаде Аджерпрес.

Тя посочи също, че по темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген не трябва да се намесват политически въпроси, защото става въпрос за чисто технически процедури.

Малмстрьом добави, че темата за Шенген и проблемът с ромите са "два паралелни въпроса".

Източник: БНР

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg