Приключва срещата на ПСЮИЕ в Поморие

741
Приключва срещата на ПСЮИЕ в Поморие

Днес под председателството на министър-председателя Сергей Станишев в Поморие започна срещата на лидерите на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Форумът бе предшестван предния ден от срещата на външните министри на страните от организацията, домакин на която бе министърът на външните работи Ивайло Калфин. В срещата на лидерите от ПСЮИЕ ще вземат президентите на Молдова Владимир Воронин, на Сърбия Борис Тадич и на Македония Бранко Цървенковски, както и гръцкият премиер Константинос Караманлис и черногорският Мило Джуканович, информират от МС.

Очаква се лидерите на страните от региона да приемат доклад за дейностите в рамките на българското председателство на ПСЮИЕ за периода 2007-2008 г. България ще отчете успешното завършване на процеса на трансформация на регионалното сътрудничество, както и редица нови измерения на взаимодействието между страните от региона в областта на отбраната, правосъдието и вътрешните работи, транспорта, енергийната ефективност, превенцията и готовността при бедствия и аварии, здравеопазването и туризма.

Докладът ще отчете и приноса на българското председателство за утвърждаването на парламентарното сътрудничество в региона, в което страната ни има водеща роля. Очаква се лидерите да одобрят и българската кандидатура за ръководител на Бюрото за връзка с Европейската комисия на Съвета за регионално сътрудничество в Брюксел.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ПСЮИЕ ще одобрят и работна програма на Съвета за регионално сътрудничество за 2008-2009 г. Приоритетите в бъдещата дейност на новата регионална структура ще представи нейният генерален секретар Хидо Бишчевич.

ПСЮИЕ успя да се утвърди като основната организация за регионално сътрудничество и като платформа за разширяване на Европейския съюз, каза по-рано министър Калфин пред българските и чуждестранните медии, акредитирани за форума. В рамките на българското председателство на ПСЮИЕ са проведени 18 срещи на различни равнища. Сред тях са три форума на външните министри, пет на ниво министри и един, посветен на интерпарламентарното сътрудничество, отчете министър Калфин.

Късно снощи на специална церемония външният министър Ивайло Калфин удостои с плакети специалният координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа Ерхард Бусек за цялостния му принос за регионалното сътрудничество в ЮИЕ, стабилизирането и напредъка на страните от региона.

Днес Молдова ще поеме от България председателството на организацията.

Нека да припомним, че срещата започна вчера, 20 май, а министър-председателят Сергей Станишев е домакин на Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Срещата е в рамките на Българското председателство на организацията за периода 2007-2008 г.

Присъстваха и министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Гърция, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и други. Участие в срещата ще вземат генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Хидо Бишчевич, специалният координатор на Пакта за стабилност в ЮИЕ Ерхард Бусек, както и представители на администрацията на ООН в Косово ЮНМИК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg