Приватизацията на Топлофикация София сега ще бъде грешка

895
Приватизацията на Топлофикация София сега ще бъде грешка

Бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от левицата Петър Димитров смята, че ще бъде грешка в навечерието на отоплителния сезон и в разгара на икономическата криза да започне процедура за приватизация на "Топлофикация София". Мнението на експертите е, че в условията на криза не може да се вземе нормална цена, аргументира се Димитров пред журналисти в парламента.

Той коментира, че поне две френски компании отдавна проявяват интерес към "Топлофикация София", но не се е стигнало до започването на процедура за приватизация през последните две години, защото Столичната община не е дала съгласието си. Според Димитров процедурата за приватизация може да започне през първата половина на следващата година, когато, по думите му, няма да има икономически аргументи да не се случи.

Както вчера БТА съобщи, френските компании "Газ дьо Франс" и "Далкия" продължават да имат интерес към приватизацията на "Топлофикация София". В момента собствеността на топлофикационното дружество е в процес на прехвърляне от държавата към общината.

Когато това стане, колегите от Столичната агенция за приватизация ще организират продажбата, каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който беше в българската правителствена делегация, начело с премиера Бойко Борисов, на двудневно посещение във Франция.

Във връзка с проекта АЕЦ "Белене" Петър Димитров коментира, че не му е станало ясно каква е поканата на премиера Борисов към Франция - дали е за 51 процента държавно участие, от които държавата ще продаде част, или предлагаме дела на RWE и ще правим нов конкурс. "Премиерът заяви, че е поканил Франция да участва в проекта "Белене", а Франция на практика беше сред кандидатите за участие в проекта", коментира Димитров.

За сделката за френските корвети бившият заместник-министър на отбраната и настоящ депутат от левицата Спас Панчев посочи, че е добре, когато се вижда, че в бюджета няма средства, партньорите да знаят. Той обясни, че през 2004 г. е направен конкурс за доставка на нови корвети, спечелен от френска фирма, но поради липса на средства три години проектът не е развиван и не е завършена процедурата.

Панчев каза, че през миналата година са били подновени разговорите с френската страна, след като се е видяло, че до 2012 г. няма средства за купуване на нова техника. Той отбеляза, че България е искала намаляване на бройката на корветите на две. По думите му при преговорите френската страна значително е повишила цената за двете корвети и тя даже е надхвърлила цената за четирите, предложена при конкурса.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg