Промени в платеното паркиране в София

1543
Промени в платеното паркиране в София

© Pixabay

Разширяване на синята и зелената зона в София и премахването на "служебния абонамент" одобри транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Предложенията са на общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

Предвижда се и увеличаване на работното време на "синя зона" от понеделник до събота от 08.30 ч. до 20.00 часа, съобщава вестник Монитор.


Първата група промени предвижда премахване на безплатния режим "Служебен абонамент" и ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и други институции до пет броя паркоместа в режим "Служебен абонамент" за даден административен адрес.

Въвежда се удължен режим "Служебен абонамент", който ще е валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч. и разширен режим "Служебен абонамент" - валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30 ч. до 19.30 часа.

С предложените промени ще се премахнат и привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от депутатите и различни държавни, културни, общински и други институции. Промените ще допринесат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите, аргументират се вносителите.

Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им, ще ги редуцира с около 430 броя.

Защо държавните служители в Китай не могат да паркират Tesla на работа? Служителите в държавните учреждения в Китай са получили нареждане да не паркират своите автомобили Tesla във вътрешните паркинги на сградите от съображения за сигурност,

Втора група предложения включва въвеждане на регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред, и условия за ползването им от живущи и стопански субекти.

В пешеходните зони ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране (50 ст. или 1 лв) от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск - безплатно до 30 минути, два пъти дневно.

Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дености в рамките на работното време на съответната зона.

В третата група предложения влиза разширяване на "зелена зона" в кв. "Зона Б-19", район Възраждане и разширяване на "синя зона" за сметка на обхвата на "зелена зона".

С петата група промени се въвежда забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали:

  • ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа;
  • ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно;
  • в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно;
  • ул. "Граф Игнатиев" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Алабин" - денонощно;
  • забранява се влизането на МПС по бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. "Ал. Стамболийски" - денонощно;
  • ул. "Георг Вашингтон" от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска" - денонощно;
  • ул. "Съборна" от пл. "Света Неделя" до ул. "Цар Калоян" - денонощно;
  • „ул. "Съборна" от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I" - денонощно.

Предстои промените в наредбата да бъдат одобрени на сесия на общинския съвет.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg