Ръст на пътниците на летище София през февруари

2124
Ръст на пътниците на летище София през февруари

Летище София приключи най-краткия месец на 2015 г. с общо 270 622 обслужени пътници, което представлява увеличение от 4.6% спрямо същия период на миналата година.

Пътниците по редовните международни линии отчитат стабилен ръст от 6,3% като техният брой за месеца е 246 115 – с 14 588 повече от 2014 г. Най-голям принос за добрия резултат имат няколко чуждестранни авиокомпании, сред които Wizz Air (с 12 200 повече превозени пътници за месеца), Turkish Airlines и Qatar Airways, LOT, British Airways, Lufthansa, Aegean Airlines.

С 3% е намалял броят на пътувалите по вътрешни линии. С близо 2000 по-малко през февруари са организираните туристи, превозвани със сезонни чартърни полети.


Самолетодвижения

Положителна тенденция се наблюдава и при изпълнените полети до и от Летище София. През втория месец на годината броят на кацналите и излетели самолети е 3 052, което е с 2,5% повече от миналата година.

С 96 повече са самолетодвиженията по редовни международни и вътрешни линии, докато туристическите чартъри са със 17 по-малко от февруари 2014 г.

Бизнес авиацията отбелязва ръст от 32%, докато товарните полети са намалели с 12%.

Товари

Ръст от 5,6% на годишна база се наблюдава при превозите на товари и поща. Обемът на товаропотока през февруари 2015 г. на Летище София е 1 343 т. спрямо 1 272 т. за същия месец на предходната година.

Въпреки по-малкия брой карго полети, превозените с тях пратки отбелязват увеличение от 16% спрямо миналогодишния февруари, докато с пътническите полети по редовни линии товарните обеми са с 5% по-малко.

На 28 март влиза в сила лятното разписание на полетите на Летище София, което ще бъде допълнено с нови предложения. От началото на май 2015 г. швейцарската авиокомпания Swiss International възстановява своята редовна линия от Цюрих до София. Отново ще има директни полети до Южна Италия, като това лято Mistral Air ще лети освен до Катания, и до Бари.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg