Русия: България иска нови преговори за Южен поток

1499
Русия: България иска нови преговори за Южен поток

Българските партньори активно искат да възобновят преговорите по газопровода "Южен поток". Това заяви руският заместник-министър на енергетиката Юрий Сентюрин, цитиран от РИА "Новости".

„Българските партньори активно поставят въпроса да се възобновят преговорите по „Южен поток“. Най-малкото такава информация стига до нашето министерство“, каза той.

В началото на януари български медии съобщиха, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена в близките няколко седмици. Веднага след появата на този слух реагира руското министерство на енергетиката. Негов представител коментира пред ТАСС, че статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна, той е спрян.

“Статутът му остава без промяна, проектът е спрян“, заяви представителят на министерството. Ден след появата на слуха реагира и Кремъл. Преговорите за "Южен поток" са прекратени. Няма основание за тяхното възобновяване. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

"В момента такъв проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма тема за преговори", заяви Песков. На 14 януари по темата взе отношение и руският министър на енергетиката Александър Новак. Той потвърди края на „Южен поток“.

„Този проект е спрян и днес няма преговори и действия (по него). С България ние винаги общуваме в различни формати“, посочи той пред журналисти в Москва. Едновременно с това Новак заяви, че Русия е готова да реализира проекта за газопровод "Турски поток" при условие, че европейските и турски партньори проявят интерес.

"На дневен ред, мисля, възможен е и "Турски поток". Знам, че и Европейската комисия, и министрите на енергетиката на европейските страни работят над този въпрос. От наша страна ние сме готови да осъществим този проект, ако нашите европейски и турски партньори проявят интерес", каза той в интервю за телевизия "Вести".

Така се стигна до 20 януари 2016 г., когато „Газпром“ обяви, че договорът за проекта за газопровод „Южен поток“ е разтрогнат. Проектът се оценяваше на 15.5 милиарда евро и беше с капацитет от 63 милиарда куб. м. Оператор на проекта бе дъщерната компания на "Газпром" - South Stream Transport B.V.

Според официално съобщение на компанията, бордът на директорите на "Газпром" е одобрил сключването на споразумение между Публичното акционерно дружество (ПАО) "Газпром" и компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на действието на договора за поръчителство по отношение на ангажимента на "Газпром експорт" по споразумението за транспортирането на газ от 2 октомври 2013 г.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи ПАО "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство спрямо ангажиментите на "Газпром експорт" по споразумението за транспортирането на газ от 2 октомври 2013 г. и да разтрогне договора за поръчителство. Това се казва в официалното съобщение на "Газпром".

Проектът "Южен поток"

Проектът за газопровод "Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морската му отсечка трябваше да започне край гр. Анапа, на руския 'ерноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до гр. Варна.

Нейната дължина е около 931 км. При излизането на "Южен поток" на българския бряг, той трябваше да се свърже със сухоземния участък на газопровода, по който да се осъществи по-нататъшния пренос на газ през територията на България за страните от Югоизточна и Централна Европа.

Очакваше се експлоатацията на тръбата да започне в началото на 2016 h=, когато да потекат първите количества газ. При пълен капацитет четирите тръби трябваше да доставят 63 милиарда кубически метра природен газ годишно. "Южен поток" не е руско начинание, както често се смята.

Всичко по темата Дилемата Южен поток

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg