С брачни договори след 1 октомври

1275
С брачни договори след 1 октомври

Скоро и у нас - брачни договори. От 1 октомври с влизане в сила на новия семеен кодекс. По-ясни отношения, по-либерален начин за уреждане на имуществените отношения между съпрузите - така както се споразумеят. Те трябва да бъдат подписани от двамата партньори и да се заверяват пред нотариус. Разпределянето на собствеността ще влезе в специален регистър на Агенцията по вписванията. Що е то брачен договор и има ли почва у нас?

С подписа под брачния договор колкото и да ви се иска няма как да гарантирате, че ще се обичате докато смъртта ви раздели. Но ако раздялата дойде по-рано, поне ще е ясно кой какво ще получи.

Стилияна Григорова - и. д. председател на Брачната колегия на СРС: "Романтичният период е кратък. С раждането на децата, с натрупването на задължения неизменно прагматичната част завзема романтичната част от отношенията между съпрузите."

Новият Семеен кодекс предлага три варианта. Както досега - всичко да е общо, разделност - всеки да притежава това, което купува и брачен договор. Преди сватбата двойките ще декларират в общината кое са избрали. Юристите не очакват бум на брачните договори след като влязат в сила.

Стилияна Григорова - и. д. председател на Брачната колегия на СРС: "Мисля, че все още надделява чисто патриархалния момент за това съпрузите да са едно семейство. Двамата заедно да полагат грижи и това, което се придобива, да е на двамата."

С брачния договор могат да се уредят правата и задължения на всеки към разходите в семейството, а също кой какво ще получи след развода, както и издръжката на децата.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg