Санкции за над 8.5 млн. лв. е наложила КЗК за 2008 г.

482
Санкции за над 8.5 млн. лв. е наложила КЗК за 2008 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила през 2008 г. глоби и имуществени санкции в размер на 8 610 738 лв. Това се посочва в годишния доклад за дейността на КЗК за миналата година, представен в парламента.

Имуществените санкции за забранени споразумения, решения и съгласувана политика, са 2 853 000 лв. С едно от решенията комисията е наложила имуществени санкции на 14 застрахователни дружества и едно сдружение в размер на 2 470 000 лв.

Комисията е констатирала, че санкционираните компании са подписали меморандум, целящ определянето и спазването на единна минимална премия по застраховката "Гражданска отговорност", както и определяне на максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници.

Според КЗК постигнатите договорки между участниците в меморандума имат антиконкурентна цел и представляват твърдо ограничение на конкуренцията.

През миналата година КЗК е образувала общо 867 производства, от които 652 по Закона за обществените поръчки, девет по Закона за концесиите и 206 по Закона за защита на конкуренцията.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg