Създават нов летищен комплекс

1201
Създават нов летищен комплекс

Правителството одобри продажба на недвижим имот на „Летище София" ЕАД на „Авиокомпания Хемус Ер” ЕАД, представляващ 39.5 идеални части (63 324 кв. м) от урегулиран поземлен имот. Той се намира в района на летищния комплекс в столицата и негови съсобственици са държавата и „Летище София” ЕАД. Теренът е предназначен за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Земята ще бъде закупена за реализирането на съвместен проект с Lufthansa Technik– Германия. Той е за изграждане на база за осъществяване на тежки структурни и технически форми на самолети Воеing и Аirbus. Проектът е свързан с пълната реконструкция, разширение и обновление на Хангар №3, който ще бъде преоборудван по стандартите на Lufthansa Technik АД – Германия и сертифициран от Европейската агенция за авиационна безопасност, както и със създаването на множество специализирани работилници.

Комплексът ще обслужва техниката на български и чуждестранни авиокомпании, което ще осигури висок стандарт в нивото на безопасност и сигурност при опериране на територията на България. През тази година съвместното предприятие „Луфтханза техник София" ООД получи сертификат за инвеститор от клас А за проекта за изграждане на база за обслужване и ремонт на самолети на летище София.

Проектът е значим и за потребителите на услуги – съвместното предприятие ще предоставя пълна гама на техническото обслужване на двата типа най-разпространени на територията на България и в света самолети, включително и техните възможно най-тежки структурни и технически форми на ремонт. Това означава, че с внедрено у нас цялостно технологично ноу-хау, включващо оборудване, системи и обучение, предоставяните услуги ще доведат и до по-голям интерес към услугите, предлагани на летище София.

С изграждането на комплекса ще бъдат открити 360 нови работни места за квалифицирани специалисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg