Шушулов: Поскъпването на тока ще доведе и до увеличение на цената на водата

365
Шушулов: Поскъпването на тока ще доведе и до увеличение на цената на водата

Изменението на цената на електроенергията от 1 юли ще доведе и до увеличение на цената на водата, при снабдяването с която участват помпени съоръжения. Това каза днес председателят на Държавната комисия зе енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.

Той отбеляза, че това ще се отрази най-вече в градовете от Североизточна България, където и в момента цената на водата е най-висока. Досега няма внесени заявления от електроразпределителните дружества с искания за промяна на цените на електроенергията, каза Шушулов. ДКЕВР получава информация от медиите за направените от дружествата предложения, добави той.

Председателят на ДКЕВР отбеляза, че формирането на процента, с който може да поскъпне електроенергията от следващия регулаторен период, ще бъде много сложен процес. Той уточни, че ще трябва да се калкулират по нов начин приходите на електроразпределителните дружества, след като нормата на възвращаемост бе намалена от 16 на 12 процента, а предстои и отчитане на електроенергията на тримесечен период, съобщава БТА.

Членовете на ДКЕВР заявиха, че всички електроразпределителни дружества са поискали повишение на цената на продаваната от тях енергия, без промяна на цената на доставяната от НЕК електроенергия. Възможно е тази цена също да бъде коригирана, посочиха представителите на комисията. Ще направим анализ на цялата система, но сме още в началото на този процес, каза Шушулов.

Рано е да се каже колко точно ще поскъпне токът от 1 юли, добави той. От април предстои увеличение на цената на въглищата, която не подлежи на регулация от ДКЕВР и трябва да бъде одобрена от министъра на икономиката и енергетиката. Увеличението на цената на въглищата трябва да бъде направено така, че електроразпределителните дружества да издържат финансово до 1 юли, смята Шушулов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...